Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

La Fiscalia qüestiona la concessió de la semillibertat a Oriol Pujol

Creu que l’article 100.2 és un «tercer grau encobert» per ser fill de l’expresident i afirma que és una «falta de respecte» a les resolucions judicials

La Fiscalia creu que Brians ha concedit la semillibertat a Oriol Pujol per ser fill de l'expresident i governar el partit hereu de CDC | Cedida

 

La Fiscalia ha atribuït el règim de semillibertat concedit a Oriol Pujol al fet que governi el partit hereu de CDC i sigui fill de l'expresident Jordi Pujol. El ministeri públic ha presentat un escrit per oposar-se a l'aplicació de l'article 100.2 del Règim Penitenciari en el cas de Pujol, que li permet sortir tot el dia entre setmana per treballar i fer voluntariat.

Pujol, en semillibertat «per ser fill de l’expresident»

El fiscal ha argumentat que l'aplicació d'aquest article ha de ser excepcional, i que «l'únic excepcional en aquest cas és que l'intern és fill de l'expresident Pujol, membre destacat del partit fundat pel seu pare i que aquest partit és antecedent directe del que governa la Generalitat». A parer seu, hi ha una «decidida voluntat de l'administració» perquè passi a la presó el menor temps possible. La mesura, diu, suposa un tercer grau «encobert» i una «falta de respecte» a les resolucions judicials.

En aquest sentit, segons el fiscal, aplicar l'article 100.2 del Reglament Penitenciari tan sols una setmana després de la revocació del tercer grau és una «forma encoberta d'incomplir la resolució judicial» prèvia del jutjat de vigilància penitenciària.  

A més, apunta que la junta de tractament no inclou cap justificació de per què sortir a treballar i a fer voluntariat contribuirà al tractament de l'intern, i més tenint en compte que «amb tota seguretat» sempre tindrà feina i uns ingressos «molt superiors a la mitjana de la resta d'espanyols». També insisteix que  el Tribunal Constitucional estableix que quan els delictes són socialment greus, la sanció ha de ser «efectiva».

La Junta de Tractament de Brians 1 ha decidit «flexibilitzar» el règim d'Oriol Pujol com a intern | Cedida

Pujol va delinquir per «pura cobdícia i avarícia»

Dit això, aprofita per recordar per què es va oposar a la classificació en tercer grau d'Oriol Pujol. El fet d'estar a la presó menys de dos mesos és temps insuficient per avaluar i donar tractament a un intern. La seva activitat delictiva no va ser «puntual o accidental», sinó que es va desenvolupar «al llarg del temps, aprofitant-se dels seus càrrecs polítics  per a la consecució dels seus fins».

Després de recordar que els polítics no han d'actuar en benefici propi sinó servir l'interès general, remarca que va obtenir avantatges econòmics en un context «propiciat pel seu entorn familiar».

A més, destaca que no és una persona «marginada», sinó que va utilitzar la seva «excel·lent i privilegiada situació per delinquir», i per això el tractament és «complicat» i requerirà un «important temps de treball incompatible amb 57 dies». «No podem oblidar que va cometre el delicte per pura cobdícia i mera avarícia», diu el fiscal, que creu que cal un temps mínim de tractament perquè assumeixi i comprengui els fets.

El tercer grau «transmet a la societat la idea que l'activitat delictiva surt a compte»  per als corruptes i delinqüents econòmics, conclou fiscalia, que també posa de manifest la «repercussió social» que va tenir el cas de les ITV.

També et pot interessar...