Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Els presos de Lledoners surten en tercer grau el 29 de gener de 2021.

La Fiscalia recorre el tercer grau dels presos independentistes

Els jutges de vigilància penitenciària s'hauran de posicionar en els propers dies

Els presos de Lledoners surten en tercer grau el 29 de gener de 2021.
Els presos de Lledoners van sortir en tercer grau el 29 de gener de 2021. | ACN

La Fiscalia ha presentat recurs contra el tercer grau dels presos independentistes aquest dilluns, 15 de febrer. El Ministeri Públic demana als jutges de vigilància penitenciària de Lledoners, Wad-ras i Puig de les Basses que suspengui de manera cautelar el règim de semillibertat en què es troben Oriol Junqueras, Joaquim Forn, Raül Romeva, Jordi Turull, Josep Rull, Jordi Sànchez, Jordi Cuixart, Carme Forcadell i Dolors Bassa.

Així doncs, caldrà veure ara quina és la decisió que prenen aquests magistrats. En la darrera ocasió en què es va produir una situació similar, el juliol de 2020, es va produir la situació que el jutge de Lledoners va ordenar la suspensió del tercer grau als presos homes, i en canvi els jutges de Wad-ras i Puig de les Basses van permetre que Carme Forcadell i Dolors Bassa en seguissin gaudint diversos mesos més, fins que el desembre el Tribunal Suprem, sentenciador del seu cas, va prendre una decisió definitiva.

Capella defensava fa uns dies el tercer grau dels presos

La consellera de Justícia, Ester Capella, esperava fa uns dies que la Fiscalia no recorrés el tercer grau dels presos independentistes. Capella recordava que «la pena no és venjança» i assenyalava que això és propi de societats del segle XIX quan «pivotava sobre el càstig». En aquest sentit, la titular de Justícia recordava que l'objectiu de la pena és «preparar per a la llibertat a totes les dones i homes dels centres penitenciaris de Catalunya». Capella va reclamar que els presos no tinguin «ni més drets ni menys drets que ningú» i recordava que el tercer grau «no buida de contingut la sentència». «No és llibertat, és compliment de la condemna i espero que la Fiscalia s'impregni dels valors de la llei penitenciària», va remarcar.

Capella es va mostrar contundent en la defensa del tercer grau dels presos. «El Departament de Justícia, els serveis de classificació i les juntes de tractament no fan altra cosa que preparar tots els homes i dones que estan a la presó per a la llibertat», assenyalava Capella. A més, la titular de Justícia va posar èmfasi en recordar que els presos «no estan en llibertat» sinó que segueixen complint condemna, i que el que es fa amb el tercer grau és un mecanisme establert i del qual se'n beneficien molts altres reclusos. «Ni més drets ni menys drets. La llei és igual per a tothom», remarcava.

«Aquells que diuen que a través del tercer grau es buida de contingut una sentència, no diuen la veritat. La llei penitenciària contempla diferents formes de compliment de la condemna. No estan en llibertat», reblava la consellera fa tan sols uns dies.