IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

ÚLTIMA HORA

🚨 Un nou atac amb ganivet sacseja França pocs dies després de l'assassinat d'un professor

URGENT

🔴 El Govern aposta per un confinament municipal de cap de setmana i més restriccions

Els fiscals del Tribunal Suprem frenen l'acusació de rebel·lió contra Puigdemont

Molts van considerar que no es podia aplicar aquest delicte a les mesures que va prendre la Generalitat per celebrar l'1-O

El fiscal general de l'Estat, José Manuel Maza
El fiscal general de l'Estat, José Manuel Maza | Cedida

Els fiscals del Tribunal Suprem han frenat la querella que s'havia presentat contra el president Carles Puigdemont per rebel·lió. Aquests van mantenir el passat dilluns una reunió on van expressar les seves opinions sobre la validesa de mantenir aquesta acusació. Tot i que es van manifestar criteris molt diferents, com ha avançat 'La Vanguardia', la majoria van estar d'acord en el fet que l'acusació de rebel·lió implica l'ús de la violència i la força, per tant no es podria aplicar al cas de la votació de l'1 d'octubre.

Tot i això, alguns magistrats van opinar que la Generalitat, tot i no haver fet servir la violència directament, sí que l'havia incitat. Aquests consideraven que les autoritats catalanes havien impulsat una consulta que estava prohibida pel Tribunal Constitucional, induint a la població a enfrontar-se a l'ordre públic i impedint que les forces de seguretat s'emportessin el material electoral. A més, argumenten que el punt 5 del citat article del Codi Penal castiga explícitament la rebel·lió destinada a «declarar la independència d'una part del territori».

Amb aquesta mateixa convicció, una altra part dels fiscals van explicar que la rebel·lió es refereix a «aquells qui s'alcin violentament i públicament» i asseguraven que les ordres de la Generalitat no havien implicat aquesta incitació a la violència. Per ells, el tancament de les escoles o l'ocupació dels centres electorals no implica una acció violenta, tot i que puntualitzen que sí que poden suposar conductes delictives de menor entitat.

Un punt en què sí que van estar d'acord els presents a la reunió va ser en el fet que Puigdemont fos jutjat a Madrid, per temor a les pressions que poguessin patir els òrgans judicials catalans. La majoria de fiscals van apuntar que el president de la Generalitat està aforat davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya i que així seguiria, encara que s' apliqués l'article 155 de la Constitució.


Comentaris

envia el comentari