Forn: «Catalunya no té accés a la informació per lluitar contra el terrorisme»

L’exconseller d’Interior assegura que no es tenia cap coneixement de les relacions entre l’imam de Ripoll i el CNI

Joaquim Forn atenent els mitjans de comunicació després de l'atemptat a Barcelona
Joaquim Forn atenent els mitjans de comunicació després de l'atemptat a Barcelona | CatalunyaDiari.cat

Ja ha passat un any des dels atemptats a Barcelona i Cambrils i l’aleshores conseller d’Interior, Joaquim Forn, ho recorda des de la presó de Lledoners, on està empresonat de forma preventiva per la causa del procés independentista que Catalunya. «Recordo la tensió, la intensitat de les hores i la preocupació. Vam patir molt», assegura.

«Que, després dels atropellaments a la Rambla, descobríssim que hi havia relació amb l’explosió a Alcanar i que més tard hi hagués l’atac a Cambrils, tot plegat evidenciava que estàvem davant d’un atac terrorista d’envergadura, que afectava diferents poblacions del territori», afegeix sobre els moments de tensió que es van viure aquells dies i en els que no van descansar «ni un sol minut».

Falta informació per lluitar contra el terrorisme

Forn recorda que la cooperació entre els Mossos d’Esquadra i la resta de policies de l’Estat aquell dia va ser correcta, però insisteix en què queda marge de millora. «No sempre hem disposat de tota la informació necessària, ni l’hem obtinguda amb la celeritat deguda. La lluita contra el gihadisme és una lluita global, i la informació, que és un element clau, ha de ser ràpida i directa», apunta.

L’exconseller lamenta que «avui Catalunya no té accés a determinades fonts d’informació que són cabdals per poder lluitar efectivament contra el terrorisme». «L’Estat és gelós a l’hora de compartir aquesta informació i això no és bo per a la seguretat del nostre país», assegura des de la presó de Lledoners.

En aquest sentit, Forn nega que es tingués cap coneixement de les relacions de l’imam de Ripoll amb les forces de seguretat espanyoles: «Aquesta informació es va saber posteriorment. No sabíem que l’imam Es-Satty era confident de la policia ni ningú ens havia advertit de la seva perillositat». Al mateix temps, insisteix en a dir que la CIA no va enviar cap avís al Govern alertant del que podia passar.

Tot i aquesta falta d’informació, però, l’exconseller d’Interior creu que «la seguretat a Catalunya està garantida». «Una altra cosa és que el risc zero no existeix. Situacions com aquesta poden tornar a passar. Han passat a totes les capitals europees. La pregunta que ens hem de fer és què podem fer per millorar encara més la seguretat al nostre país» assegura.

Joaquim Forn, en una imatge d'arxiu
Joaquim Forn, en una imatge d'arxiu | CatalunyaDiari.cat

 

La prevenció és clau per evitar el terrorisme

La informació que puguin tenir els cossos de seguretat és molt important per evitar un altre atac terrorista, però no és l’únic pilar en el qual s’ha de treballar. «Fa temps que es treballa en diferents programes que permeten detectar senyals de radicalització de determinades persones. Aquests programes s’han centrat fonamentalment en les escoles i les presons», explica.

«És evident que en aquest cas no es van tenir prou elements que permetessin detectar, i per tant prevenir, un possible atemptat. Hem de continuar treballant en aquest àmbit, la prevenció. Evitar aquests processos i detectar-los. No és exclusivament un problema que s’hagi d’abordar des de l’àmbit de la seguretat. L’educació i els serveis socials són altres àmbits que hi tenen molt a dir i a fer», reconeix.


Comentaris

envia el comentari