Franco serà exhumat del Valle de los Caídos

El PP i Ciudadanos s'han abstingut en la votació

Imatge de Francisco Franco
Imatge de Francisco Franco | Crimun

El Congrés dels Diputats ja ha decidit que Francisco Franco serà exhumat del Valle de los Caídos. La notícia s’ha fet pública després de la votació que ha tingut lloc avui per tal de convalidar el reial decret que va aprovar l’executiu de Pedro Sánchez el passat 24 d’agost.

Aquella jornada, el consell de ministres va decidir aprovar una modificació de la llei de memòria històrica, que havia estat creada per l’executiu de Rodríguez Zapatero el passat 2007. Avui Carmen Calvo, vicepresidenta espanyola, ha fet una demanda durant el debat previ a la votació per tal de posar fi a una «atroç anomalia» en un sistema democràtic, fent patent la necessitat de treure «el nostre país d’aquesta vergonya». 

PP i Ciutadans s’han abstingut de la votació

Finalment la proposta ha arribat a bon port, gràcies als vots a favor d’una àmplia majoria del PSOE, Podem, i dels partits nacionalistes ERC, PDECat, PNB i Bildu. D’aquesta manera, el reial decret ha quedat convalidat, malgrat l’abstenció del Partit Popular i Ciutadans, que han argumentat que el procediment dut a terme pel govern central no ha estat el més indicat.

Amb tot, l’Església no ha mostrat la seva oposició a la determinació presa pel Congrés, mentre que el PSOE ha defensat la seva proposta en considerar «completament inassumible» que el cos de Franco es trobés en un espai que és considerat Patrimoni Nacional, tal com ha explicat la vicepresidenta del govern. A més, segons el seu punt de vista, aquest gest «redignifica» la democràcia espanyola.

Ara caldrà acordar on es traslladen les restes del dictador

La validesa d’aquest decret és de dotze mesos, i ara l’executiu central s’haurà de posar d’acord amb la família del dictador per tal de decidir la nova ubicació de les restes de Franco. És a dir, que ara tot el pes de les properes accions recau directament sobre els socialistes, que ja van anunciar quan van decidir aprovar el reial decret que era una decisió que havien adoptat posant la mirada a la «pau i dignitat de les víctimes».


Comentaris

envia el comentari