rtc-config='{"urls": ["https://catalunyadiari.com/rtc_config?h=CANONICAL_URL&key=section_cd"]}'

Catalunya Diari

Telegram : +34 629 74 76 77

E-Mail: info@catalunyadiari.cat

ÚLTIMA HORA

Mor el científic Eduard Punset

URGENT

La Fiscalia demana la suspensió dels presos electes

Un funcionari d'Estremera: «Volen que opini com Mariano Rajoy, però tinc la meva pròpia opinió»

Institucions penitenciàries estudia obrir un expedient disciplinari al funcionari de presó José Ángel Hidalgo
El centre penitenciari madrileny d'Estremera, en una imatge d'arxiu | CatalunyaDiari.cat

 

Institucions penitenciàries estudia obrir un expedient disciplinari al funcionari de presó José Ángel Hidalgo, que ha comparegut aquest dilluns durant pràcticament dues hores davant d’un inspector per donar explicacions sobre el seu article publicat a la revista Ctxt, on criticava l’empresonament dels polítics independentistes.

 

Hidalgo va rebre una citació el passat dimecres i ha comparegut acompanyat d’un advocat sindical. Segons ell mateix ha explicat, ha rebut un tracte correcte i li han preguntat sobre l’opinió que manifesta en el seu article ‘Los gatos de Estremera’, on qualifica de «vergonya democràtica» que Oriol Junqueras, Joaquim Forn, Jordi Turull, Josep Rull i Raül Romeva es trobin a presó per «crims» polítics.

El polèmic article

En el seu article, Hidalgo assegura que el govern espanyol ha utilitzat la Policia Nacional i la Guàrdia Civil i se’ls ha «compensat amb 500 euros», uns diners que, segons ell explica, són «perquè tinguin una bona disposició d’ànim per si s’ha de tornar a trencar la crisma als que vulguin cometre el terrible crim de votar».

 

El funcionari assegura que l’empresonament dels líders independentistes no és només una «vergonya» per ell i els seus companys de professió, sinó que és «una vergonya per tot un país, Espanya, que sempre defrauda, que sempre fracassa, que sempre fereix i que fa sagnar amb el pic trencat de les seves disputes històriques».

 

De la mateixa manera, relata la dificultat moral que li suposa veure, per exemple, a Junqueres i Forn jugar a tenis en una de les pistes de la presó madrilenya. «Em resulta un suplici observar-los», escriu.

 

L'article critica també les condicions laborals dels funcionaris penitenciaris, ja que, tal com ell retrata, han de suportar diàriament vòmits, orins i fins i tot agressions, però el pitjor per José Àngel Hidalgo és ser testimoni d'un fet considera una injustícia. En el seu article diu que se sent «utilitzat per resoldre un conflicte polític».

 

 

Declaracions en sortir de la compareixença

Una vegada ja havia declarat, Hidalgo ha afirmat que està «molt tranquil» i ha defensat el seu dret a opinar lliurement: «Volen que opini com Mariano Rajoy, però jo tinc la meva pròpia opinió».

 

També ha ironitzat sobre el fet que els responsables de la institució hagin llegit «amb tant interès» el seu article i l’hagin analitzat «frase a frase». Hidalgo ha destacat que durant la seva declaració ha defensat el seu dret a «l’exercici de la llibertat d’expressió» i que el seu article «està ple de metàfores i d’un èmfasi periodístic per expressar una opinió política».

 

«Crec que és una barbaritat que no puguem tenir la nostra pròpia opinió política, perquè és evident que algú no vol que un funcionari de presons opini políticament i amb l’energia amb què jo ho he fet», ha sentenciat.

 

En aquest sentit, ha recordat que la llibertat d’expressió «és la pedra angular de tot el que està passant». I ha afegit que ell «no és una mascota, sinó un ciutadà i tinc el dret constitucional a la llibertat d’expressió i qui m’obri un expedient s’haurà d’explicar molt bé perquè encara no sé què he fet malament», ha afegit.

 

Segons fonts d'Institucions Penitenciaries, una vegada Hidalgo hagi donat les explicacions pertinents, serà l’inspector qui decideixi si manté viva la investigació i obre un expedient, o bé si s’arxiva el cas. La resolució podria fer-se efectiva aquest dilluns o en els pròxims dies.

 

Comentaris