Funcionaris espanyols imposen el castellà per a les comunicacions internes a la Generalitat

Així ho han decidit els funcionaris que ha enviat el govern espanyol per a assegurar l’aplicació del 155

Juan Fernández Trigo i els seu equip a l'entrada del Departament d'Exteriors
Juan Fernández Trigo i el seu equip a l'entrada del Departament d'Exteriors | Cedida

Des de fa algun temps que ja se sabia, l'aplicació de l'article 155 era imminent i comportaria tota una sèrie de conseqüències a l'autonomia de Catalunya; una de les més importants afecta directament a l'idioma i als serveis, però també a les institucions públiques que passen a estar supervisades pels ministeris espanyols. Avui, 7 de novembre, concretament, han arribat a Catalunya, molts d’aquests funcionaris que amb la seva presencia posen en vigor alguns punts de l'article, com l'ús del castellà.

El castellà s'estén amb el 155

El primer que han demanat ha estat que les comunicacions internes es duguin a terme en castellà. Tanmateix amb l'aplicació del 155 el castellà s'implanta en altres sectors de l'administració catalana, per tal que els superiors de Madrid puguin comprendre els tràmits. De fet, la intervenció de Madrid en les institucions catalanes ha comportat diverses novetats: més enllà de l'arribada dels funcionaris, s'han programat un seguit de videoconferències per tal que el govern espanyol pugui controlar amb major profunditat i facilitat les activitats diàries que es duen a terme.

Les instruccions provenen del Ministeri de Presidència i Administracions Territorials, a més a més, del Ministeri d'Economia, Indústria i Administracions Públiques. La castellanització ha arribat també al Departament de Salut, on s'ha exigit als treballadors que redactin els informes en castellà per tal que puguin ser revisats i entesos pel ministeri. Irònicament, una catalana, Dolors Montserrat, és la titular de la cartera de Sanitat.

Nou director de la Conselleria d'Exteriors

Un d’aquests funcionaris, Juan Fernández Trigo, diplomàtic que ha destacat com a ambaixador de la Unió Europea a Uruguai, Haití i Paraguai, ha exercit des d'aquest matí com a director del Departament d'Exteriors, substituint a l'exconseller Raül Romeva, que recentment ha estat enviat a presó. El departament del Govern de què s’ha fet càrrec era dirigit fins a la seva arribada pel Diplocat, que ha estat substituït per Fernández i el seu equip de tècnics i especialistes del ministeri.

Tan bon punt ha arribat, ha organitzat una reunió a les onze del matí amb altres directius d’Exteriors amb els quals ha debatut com procedir per a l'eficaç aplicació del 155. També ha imposat un seguit de normes noves relacionades amb la comunicació interna que, com informa 'Nació Digital', tot i les reticències de molts funcionaris, s'han començat a tramitar.


Comentaris

envia el comentari