Fa uns dies, la Fundació Vincle va presentar a Barcelona l''Informe Euromedi. Anàlisi de les potencialitats de l'Euroregió Mediterrània i de les limitacions que li són imposades'.
El volum, coordinat pel filòleg Jordi Manent i elaborat per l'economista Josep Reyner intenta explicar de manera sintètica però profunda les «discriminacions econòmiques i en infraestructures que pateixen els territoris de l'Euroregió Mediterrània». Se centra en Catalunya, València i les Illes Balears.
El llibre compta amb 150 gràfics, infografies i taules i també amb algunes il·lustracions del dibuixant Miquel Ferreres per fer-ne més amena la lectura. La voluntat de la fundació és que «la informació entri pels ulls».
Catalunya és de les comunitats autònomes més discriminades de l'Estat, segons la Fundació Vincle. L'informe posa exemples: el drenatge fiscal de Catalunya cap a l'Estat espanyol és del 8,4% del PIB català.
L'informe ja és en mans dels polítics catalans, valencians i balears
La Fundació vincle ja ha enviat l'informe a presidents, vicepresidents i consellers de les tres comunitats autònomes en una primera fase de difusió de les conclusions que ha elaborat. Pròximament presentarà personalment l'informe als presidents de Catalunya i València i a la presidenta de les Illes Balears.
En l'acte de presentació celebrat a Barcelona, hi van intervenir Marta Curto, directora general d'Anàlisi Econòmica de la Generalitat de Catalunya i l'economista i exeurodiputat Ramon Tremosa. Hi ha previstes presentacions a Palma de Mallorca i a València pel setembre, si les circumstàncies sanitàries ho permeten. Entre els assistents a l'acte de Barcelona destaca la presència de l'expresident de la Generalitat, Jordi Pujol.
L'informe Euromedi ja està disponible en versió impresa i en línia en la seva versió extensa de més de 200 pàgines. Entre els àmbits que analitza hi figuren les mètriques econòmiques generals, el mercat de treball, qüestions relatives al finançament, a la inversió i la competitivitat o altres aspectes com l'educació, la sanitat, el medi ambient o la qualitat institucional.
També es pot consultar en línia en la seva versió resumida que la Fundació Vincle ha penjat a la seva web per tal de fer-lo accessible a tothom qui vulgui consultar-ne les conclusions més rellevants.