IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

URGENT

☕ Salut veu «difícil» reobrir bars i restaurants a Catalunya per no «allargar l'agonia»

ÚLTIMA HORA

🚨 Catalunya confirma més de 5.000 nous casos de Covid-19

El futur de Puigdemont podria estar en mans del Suprem alemany

L'expresident de la Generalitat de catalunya resta en mans de la Fiscalia de Schleswig-Holstein

Imatge d'arxiu de Carles Puigdemont a Alemanya
Imatge d'arxiu de Carles Puigdemont a Alemanya | Cedida

Més novetats sobre el futur de l'expresident Puigdemont. Aquest dimarts la Fiscalia General de Schleswig-Holstein mencionava la possibilitat de recórrer al Tribunal Suprem, un fet que posaria la pilota a la taulada d'una de les més altes esferes de la justícia alemanya, tal com informa 'La Vanguardia'. 

Això és possible gràcies a una llei germànica segons la qual la competència d'euroordres correspon als 'länder', de manera que el Tribunal Superior Regional de Schleswig-Holstein és qui tindria l'última paraula sobre l'extradició de Puigdemont. Malgrat que la resolució final no és recurrible, Puigdemont podria acabar demanant l'empara del Tribunal Constitucional.

Una contraposició d'opinions molt extremes

La principal diferència entre la Fiscalia i el tribunal radica en el fet que la primera sempre ha donat suport a la tesi de Llarena, mentre que el tribunal ha rebutjat totes les acusacions formulades fins al dia d'avui

Un dels moments més crítics del procés es va viure ahir, amb la gran quantitat de comunicats i resolucions intercanviats per ambdues parts amb motiu de la petició de la Fiscalia de reactivar la presó preventiva per a l'expresident. Una petició que el Tribunal va rebutjar una vegada més.

El jurista i catedràtic de Dret Processal Penal i Dret Penal Internacional, Kai Ambos, ha explicat a 'La Vanguardia' que «la petició al Suprem ha de presentar-se abans que l'Oberlandesgericht dicti la seva decisió definitiva sobre la qüestió», ja que «o el Tribunal Regional o la Fiscalia General del 'land' consideren que escoltar al Suprem és necessari per a l'adopció del veredicte d'admissibilitat».

Imatge de Carles Puigdemont a Alemanya
Imatge de Carles Puigdemont a Alemanya | Cedida

 

El Tribunal de Schleswig-Holstein és qui té l'última paraula

De fet, en la sol·licitud presentada per la Fiscalia es donava suport a Llarena en considerar que la conducta de Puigdemont l'1-O concorden amb els delictes alemanys d'alta traïció i de cas greu de pertorbació de l'ordre públic (Landfriedensbruch), que encaixaria amb les pautes del delicte de sedició a Espanya. Però el tribunal va insistir en el fet que no veu ni alta traïció, ni rebel·lió, ni sedició. Com a resposta, el Suprem va respondre amb una «resolució raonada».

Per la seva banda, el Tribunal de Schleswig-Holstein va recordar una sentència del Suprem que es remunta a l'any 1983,  quan un noi anomenat Alexander Schubart va encapçalar una protesta que va acabar en una batalla campal. 

Aquella vegada, el Tribunal Suprem va eximir l'acusat del delicte de coacció a òrgans institucionals en considerar que la violència no havia sigut motiu suficient per «doblegar les autoritats». Malgrat tot, l'acusat sí que va haver de passar vuit mesos a la presó per pertorbació de l'ordre públic, que per altra banda coincideix amb el delicte del qual la Fiscalia acusa Puigdemont.

El procés podria allargar-se durant diversos mesos més

Si finalment la Fiscalia decidís recórrer al Tribunal Suprem, això es traduiria en un allargament de l'estança de Puigdemont a Alemanya. És a dir, que tot i que el termini de venciment de la decisió sobre l'extradició finalitza avui, es podria ampliar fins a 30 dies més en considerar-se un cas excepcional. 

Des de la seva opinió d'expert, Kai Ambos creu que l'estança de Puigdemont a Alemanya es podria allargar fins a sis mesos a partir del dia de la seva detenció. I qui sap si l'advocat de Carles Puigdemont té raó quan diu que l'expresident té «probabilitats molt elevades» de tornar a Waterloo.
 


Comentaris

envia el comentari