Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
El portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, al ple de pròrroga de l'estat d'alarma

Rufián demana que es retiri el passaport del rei emèrit i la dissolució de la monarquia

Celebra que a Espanya hi hagi «un lladre menys»

El portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, al ple de pròrroga de l'estat d'alarmaGabriel Rufián ha fet un comentari sobre la monarquia espanyola que s'ha tornat viral | CatalunyaDiari

Gabriel Rufián, el líder d'ERC al Congrés dels Diputats, ha reclamat que es  retiri el passaport a Joan Carles I  per evitar que acabi en un país d'on no pugui ser extradit en cas que avanci la investigació judicial en contra seva.

El diputat ha assegurat que  l'anunci del rei emèrit  de deixar de viure a Espanya és, per una banda, «una bona notícia» perquè implica que «a Espanya hi hagi un lladre menys» però alhora és «dolenta» perquè implica que «aquest  senyor no acabarà a Soto del Real  o davant d'un jutge sinó en un xalet de República Dominicana».

En declaracions enviades als mitjans, Rufián reclama la «dissolució» de la monarquia, una institució «podrida»  i demana que «retornin tot el que han robat».

Rufián assegura que Joan Carles «fuig»

Segons Rufián, l'excap de l'Estat  fuig d'Espanya «perseguit per les seves corrupteles i per la  Fiscalia del Tribunal Suprem». Per aquest motiu, s'ha presentat com pot ser que una persona «perseguida» pugui dir que marxi «sense cap mena de conseqüència o de control» i per això ha reclamat la retirada del passaport.

A més, ha exigit que no es faci servir la paraula «exili» per definir la «fugida» de Joan Carles I. «Demanem que no s'insulti la història, la memòria de centenars de milers d'exiliats i no s'utilitzi la paraula exili, que van haver de marxar per les seves idees», ha dit. També ha afirmat que el  rei ha seguit «la tradició familiar» de marxar de l'Estat i tot afirmant que «no serà el primer ni l'últim dels Borbons que abandoni el país».

Quim Torra compara Joan Carles amb Alfons XIII

A més de Rufián, un dels primers en reaccionar ha estat Quim Torra, president el Govern, qui ha comparat la decisió de Joan Carles I  amb la que va prendre Alfons XIII el 1931.

L'aleshores monarca va decidir marxar a  Roma amb la proclamació de la Segona República Espanyola on va viure fins que va morir-hi el 1941. La piulada ha recollit ràpidament moltes impressions dels usuaris, i a hores d'ara ja acumula més de 500 comentaris i un miler de m'agrada.