Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
El cap de llista d'ERC a les eleccions espanyoles, Gabriel Rufián,durant l'acte d'ERC a Flix

Què passa a ERC amb Gabriel Rufián?

Rufián aixeca crítiques a ERC mentre el partit nega la polèmica

Gabriel Rufián en un míting electoral d'ERC durant la campanya de les eleccions del 10 de novembre.
El cap visible d'ERC a Madrid, Gabriel Rufián, en un míting de la formació. | Catalunya Diari

Gabriel Rufián —i, sovint, també les seves declaracions, de vegades en forma de tuit— solen aixecar polseguera. Ara, però, Rufián ha generat crítiques per part de veus amb qui comparteix sigles. Aquest dimecres al matí, el diputat republicà al Parlament, Rubén Wagensberg, ha carregat contra el portaveu parlamentari dels republicans a Madrid per haver convidat al seu programa televisiu, ‘La Fábrica’,  l’ex president del PP català i regidor del partit a Badalona, Xavier García Albiol.

Crítiques del diputat Rubén Wagensberg i de Jovent Republicà

Wagensberg ha recriminat a Rufián treballar pels seus interessos i «blanquejar un discurs i unes polítiques duríssimes, ultra i racistes contra les quals moltíssima gent als carrers i des de les entitats cada dia s’hi deixen la pell». Però els atacs al portaveu d’ERC a Madrid no s’han quedat aquí. Han estat diversos els càrrecs locals del partit que han donat suport a les paraules de Rubén Wagensberg i s’han sumat a les crítiques a l’actitud de Rufián.

A l’onada de crítiques s’hi ha sumat aquesta tarda el compte oficial del Jovent Republicà, l’organització juvenil del partit:

El fet que les crítiques procedeixin del mateix partit ha recordat una polèmica similar que es va produir quan l’ex diputat a Madrid Gerard Gómez del Moral va retreure-li haver fet «electoralisme» de la sentència del Tribunal Suprem contra els presos. En aquella ocasió, Gómez del Moral va esborrar la piulada, però  n’hi va haver prou per airejar les discrepàncies que mantenia amb Rufián i que, segons algunes fonts, el van fer no repetir a la llista al Congrés al novembre.

El partit treu ferro a la qüestió i valora «que hi hagi matisos»

Des del partit, però, treuen ferro a la polèmica. Fonts de l’executiva nacional de la formació assenyalen que Rufián i el seu estil tenen «avantatges i inconvenients», però subratllen el fet que «és capaç d’arribar a un públic més ampli, de fer de pont de comunicació amb entorns complicats». Malgrat reconèixer que el fet d’haver convidat Albiol —o també, fa uns dies, Arcadi Espada— «pot ser un error», les mateixes fonts asseguren que no existeix un debat en el si del partit al voltant de l’actitud de Rufián.

Amb tot, entenen com a positiu el matís de Wagensberg. «També està bé que un independent com el Rubén Wagensberg expressi el que pensa», expliquen, afirmant que «ERC ha d’aprendre que en un partit gran es donen molts matisos, i encara que no existeixi un debat intern a la formació, si algú discrepa, no ens n’hem d’amagar». 

Tot i reduir la polèmica a una qüestió anecdòtica respecte el partit i originada a Twitter, ERC assumeix que «aquesta qüestió té més a veure amb la manera com gestiona Rufián la comunicació que no pas amb la seva actitud».

També et pot interessar...