Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Gabriél Rufián en un acte enmig del carrer

Gabriel Rufián sorprèn Pedro Sánchez i li dona la raó amb els Pressupostos

El diputat d'ERC es mostra partidari d'"aïllar" la taula de diàleg dels PGE, si bé reconeix que tot influeix

El president Pedro Sánchez hauria de tenir clar que "tot influeix" en la negociació dels Pressupostos Generals de l'Estat (PGE). Aquest és el missatge que ha volgut traslladar aquest dimarts el portaveu d'Esquerra Republicana (ERC) al Congrés dels Diputats, Gabriel Rufián. El diputat ha defensat, no obstant això, "aïllar" la taula de diàleg "d'absolutament tot", com va demanar ahir el president espanyol. 

Rufián, partidari d'"aïllar" la taula de diàleg dels PGE

Gabriel Rufián ha insistit que la seva formació política "sempre ha demanat el mateix al govern espanyol". En concret, el republicà ha tornat a reclamar un "marc negociador favorable". "Com es poden imaginar, hi ha coses que no ajuden", ha reconegut Rufián en una intervenció a la cambra baixa. 

Pedro Sánchez en un muntatge amb Gabriel Rufián
Gabriel Rufián recorda que tot influeix en la negociació dels Pressupostos | Catalunya Diari

En aquest sentit, sí que ha reconegut estar d'"acord" amb les paraules de la secretària general dels republicans, Marta Rovira. L'exdiputada catalana va vincular els avenços en la taula de diàleg als PGE en una intervenció recent. Rufián, amb tot, ha insistit que cal "aïllar" la taula de "qualsevol agenda". 

El govern espanyol no té encara el "Sí" d'ERC als Pressupostos

Sigui com sigui, els republicans segueixen, a hores d'ara, en la postura del "No" als comptes del govern espanyol per al 2022. Gabriel Rufián ha assenyalat que, ara per ara, hi ha "posicions allunyades" amb el govern espanyol

Si bé no s'ha referit a línies vermelles, el republicà sí que ha destacat que hi ha "tota una agenda negociadora a banda dels PGE que pot arribar a ajudar".

Entre altres reivindicacions d'ERC, hi ha la llei de l'audiovisual o el compliment dels compromisos de l'executiu espanyol. El més important és el traspàs de l'IMV a la Generalitat de Catalunya

Dilluns, la portaveu d'ERC, Marta Vilalta, va insistir que el govern espanyol "ha de generar les condicions favorables per negociar els pressupostos de l'Estat". Entre els 'consells' de la republicana a Sánchez hi ha la necessitat de "revertir" la seva actitud. De moment, ERC no ha decidit si presentarà una esmena a la totalitat dels pressupostos, i prendrà la decisió més endavant, ja que "tenim uns 10 dies". 

Sánchez deslliga els PGE de les negociacions amb la Generalitat

Recordem que, en una entrevista a la Cadena SER, el president Sánchez va descartar una vinculació dels PGE a la taula de diàleg. El socialista creu que el més important en les negociacions amb la formació catalana és allunyar el "full de ruta" independentista. Alhora, el president espanyol va destacar que el seu executiu ha acomplert "bona part" dels compromisos que va assumir en el moment de ser investit. 

Alhora, el líder del PSC, Salvador Illa, va deixar la porta oberta a una hipotètica "revisió" del funcionament del Tribunal de Comptes. Un òrgan que, recentment, va tombar els avals de l'ICF per a exalts càrrecs del Govern investigats.

"No hem de tenir por a revisar coses que poden funcionar millor", va assegurar Illa. El socialista es va referir a unes competències judicials del Tribunal que estarien millor ubicades "en àmbits estrictament judicials". 

Unes declaracions que no van acabar d'agradar a Madrid. El portaveu del PSOE, Felipe Sicilia, va insistir que la seva formació està centrada a "renovar" i "consolidar" els òrgans constitucionals del Tribunal de Comptes. 

"En el que estem ara mateix és en què puguem renovar i consolidar aquests òrgans fonamentals per a la nostra democràcia", ha assegurat. Sicilia també ha descartat posar, ara per ara, un debat sobre les funcions del Tribunal. "Entenc que hi pugui haver algun plantejament o debat sobre les funcions que tenen, però ara mateix el partit no ha determinat aquesta qüestió".