IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

La Generalitat al·lega que el govern espanyol va més enllà de «mesures necessàries» per revocar la independència

El president ha enviat el burofax tres minuts després que acabés el termini

Pla mig del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, amb posat seriós a la taula del Consell Executiu del 24 d'octubre.
Pla mig del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, amb posat seriós a la taula del Consell Executiu del 24 d'octubre. | CatalunyaDiari.cat

La Generalitat ha exposat aquest dijous, 26 d'octubre, en les al·legacions enviades al Senat que les mesures del 155 són d'una «manifesta desproporció» i van més enllà de «mesures necessàries» perquè la Generalitat revoqui la declaració d'independència i els altres actes dirigits a aquest mateix objectiu, i denúncia que serveixen per despullar de les seves atribucions i desarticular l'estructura de l'Administració catalana. Juntament amb les al·legacions, el president Carles Puigdemont ha designat el delegat del Govern a Madrid, Ferran Mascarell, i als portaveus d'ERC i el PDeCAT al Senat Miquel Angel Estradé i Josep Lluís Cleries perquè el representin en el procés de tramitació de l'article 155 al Senat. Segons el Govern, el «límit ha estat àmpliament sobrepassat i sense justificació amb la seva adequada proporcionalitat i gradualitat», ja que segons diu, es tracta d'un conjunt de mesures que no es dirigeixen solament al fet que la Generalitat de Catalunya revoqui la declaració d'independència sinó que «despullen pràcticament les institucions de les seves principals atribucions». Així s'explica el Govern en el document que ha enviat al Senat per presentar al·legacions en el tràmit del 155, on entén que les mesures del 155 haurien de ser només les estrictament congruents amb l'«objecte específic» del requeriment previ del govern central, Mariano Rajoy, que es dirigia només al fet que cessessin les actuacions de la Generalitat relacionades amb el procés d'independència. 

El document assegura que el cessament del president de la Generalitat, així com dels membres del seu govern, suposen una «ingerència» que va en contra de la Constitució Espanyola i que no està prevista en l'Estatut d'Autonomia i fa fallida la relació de confiança entre els representants electes de Catalunya i el seu Govern. Vulnera, segons les autoritats catalanes, el dret de Puigdemont i els seus consellers a romandre en el seu càrrec i a no ser cessat per causa que no estiguin en la legislació catalana. I carrega contra la mesura de controlar l'Executiu català, que considera «genèrica» i contrària a l'adopció de mesures i instruccions concretes a determinades autoritats. El control de les conselleries per part dels ministeris del ram a Madrid no té «recer» en l'article 155 i apunta al fet que provocarà una acumulació de tràmits d'«impossible gestió», que al seu judici porta al «bloqueig» o «paralització dels serveis públics».

 

Quant a la limitació de les facultats del Parlament de Catalunya, el president de la Generalitat diu que les mesures proposades «desnaturalitzen» el caràcter representatiu de la Cambra i «vulneren el dret fonamental en l'exercici dels seus càrrecs parlamentaris dels diputats». També explica que la impossibilitat de la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, de proposar un candidat a president de la Generalitat o convocar un debat d'investidura significa limitar les funcions de la presidenta i «desnaturalitza el caràcter del sistema parlamentari», que és «una de les condicions bàsiques del pacte constituent cap a Catalunya». 

 

En el burofax també es critica la substitució de Mossos d'Esquadra per efectius de les forces i cossos de seguretat de l'Estat, la qual cosa va en contra de l'Estatut d'Autonomia i altera la cadena de comandament del cos policial autonòmic, alguna cosa «manifestament contradictori» amb la doctrina establerta pel Tribunal Constitucional. Sobre el control estatal de TV3 i altres mitjans públics, ho consideren una mesura «insòlita» i «impròpia» d'un Estat que reconeix i garanteix la llibertat d'informació. I elabora una defensa dels mitjans públics, assegurant que el servei públic d'informació de la Generalitat «és reconegut a Europa» per la seva «veracitat, objectivitat i respecte al pluralisme social i cultural, tant als seus programes informatius com en el conjunt de la seva programació». Segons reitera el text, els mitjans públics catalans ja se sotmeten a «rigorosos controls» per part d'una autoritat independent com el Consell Audiovisual de Catalunya.

Carta Presidente Senado.docx by Epinternet on Scribd


Comentaris

envia el comentari