La Generalitat demanda Artur Mas i li reclama 5,2 milions d'euros per les despeses del 9-N

També han estat demandats Irene Rogau, Joana Ortega, Francesc Homs i altres cinc càrrecs del Govern
La Generalitat li atribueix a l'expresident Mas una responsabilitat «directa» en la consulta del 9-N
La Generalitat li atribueix a l'expresident Mas una responsabilitat «directa» en la consulta del 9-N | Cedida

L'expresident Artur Mas continua sumant problemes amb la justícia, i és que ara el Gabinet Jurídic de la Generalitat intervinguda ha registrat al Tribunal de Comptes una demanda de responsabilitat «directa i solidaria» en l'ús de fons públics per a la consulta independentista del 9 de novembre. Una consulta que, recodem, el Tribunal Constitucional va declarar il·legal, i per la qual en el seu moment la justícia ja li va reclamar 5,2 milions d'euros. 

La Generalitat reclama un total de 5,2 milions d'euros

La demanda, segons indica 'El Español',té en compte la totalitat dels diners consignats per la jutgessa instructora del Tribunal de Comptes, María de los Llanos Castellanos, a l'acta de liquidació provisional que es va fer pública el passat mes de setembre: 5,2 milions d'euros.

 

Es tracta, presumptament, dels diners públics que es van destinar al finançament de les despeses de votació i que, en cas de ser apreciats en la futura sentència, Mas i la resta d'acusats hauran de pagar de les seves butxaques. A més de l'expresident Artur Mas, la Generalitat també demanda tres dels seus exconsellers, Joana Ortega, Irene Rigau i Francesc Homs, i altres cinc excàrrecs del Govern, Lluis Bertrán, Josefina Valls, Ignasi Genovés, Jordi Vilajoana i Jaume Domingo. 

 

Artur Mas, Irene Rigau i Joana Ortega en una imatge d'arxiu
Artur Mas, Irene Rigau i Joana Ortega en una imatge d'arxiu | Efe

 

En aquest sentit, a aquests últims se'ls vol imputar per «ser òrgans de contractació o per estar al càrrec de la fiscalització prèvia dels contractes» que es van signar, i per possibilitar «la sortida de fons del pressupost de la Generalitat, ocasionant un dany als caudals públics». La demanda presentada per la Generalitat pot agreujar els actuals problemes legals de l'expresident Mas, ja que fins ara la institució havia assegurat que les despeses van tenir «suficient cobertura constitucional, estatutària, legal, pressupostària i comptable».

Fiances milionàries

Cal dir que aquesta demanda presentada per la Generalitat s'ha produït en un moment en el qual la institució pública continua intervinguda, després de l'aplicació de l'article 155 pel govern espanyol. Reclama un total de «4.831.599,03 euros», a més dels interessos generats, xifrats en altres 420.349,14 euros. 

 

Actualment, Artur Mas i els exconsellers Ortega, Rigau i Homs, a més de Vilajoana, tenen embargades cinc cases de les quals són titulars, per cobrir la fiança de 5,2 milions d'euros que va imposar-los el Tribunal de Comptes. A més, cal recordar que l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) va lliurar a la justícia un total de 2,9 milions d'euros. Comentaris

envia el comentari