La Generalitat va estimar en més de 51 milions d'euros la implantació d'administracions tributàries pròpies

Segons un informe de la Guàrdia Civil, l'executiu de Carles Puigdemont tenia pensat recaptar tots els impostos de Catalunya, i fins i tot la creació d'un Banc Central Català
Imatge de Josep Maria Jové (a l'esquerra) amb Oriol Junqueras | Cedida

 

El Govern de Carles Puigdemont tenia tot a punt per posar en funcionament una Hisenda catalana pròpia, abans de l'aplicació de l'article 155 i el posterior cessament de la totalitat dels seus membres. Segons un nou informe de la Guàrdia Civil, basat en documents de l'exnúmero dos d'Oriol Junqueras, Josep María Jové, «l'Administració catalana tenia entre els seus objectius preparar les administracions tributàries per poder recaptar en el futur tots els impostos que es paguen a Catalunya». 

Un cost de més de 51 milions d'euros

De fet, tal com apunta 'El Mundo', la Guàrdia Civil creu que l'executiu català tenia constància del cost que suposaria, gràcies a un informe de Josep Lluís Salvadó, exsecretari d'Hisenda. En concret, la implantació d'una entitat tributària pròpia per a Catalunya hauria tingut un cost aproximat de 51.078.456 d'euros. Una quantitat en la qual estarien inclosos els mòduls d'IRPF, IVA, Societats i Impostos Especials. 

 

Lluís salvadó i Oriol Junqueras en el Parlament de Catalunya | CatalunyaDiari.cat

 

Per a la policia, «el control de l'economia és, òbviament, una peça clau en el camí cap a la independència», i hauria estat precisament per això que «també es va realitzar un informe de política monetària i creació d'un Banc Central Català, estructura d'estat clau de la qual era coneixedor i participant Josep María Jové». En aquest sentit, els seus correus electrònics acreditarien que «tenia una participació activa en la negociació dels pressupostos amb altres partits polítics». 

 

És aquí on la Guàrdia Civil assegura que «s'exigia destinar una sèrie de partides pressupostàries per a la construcció de la Hisenda pròpia, per al desenvolupament de la fase informativa i participativa del procés constituent, per a l'acció exterior i per a la implementació d'altres estructures d'Estat». 

El Govern es preparava per recaptar tots els impostos de Catalunya

L'informe policial també assenyala que Jové va ser informat dels treballs que l'empresa HP estava realitzant per al Govern de Flandes, sobre la «implementació de solucions tecnològiques d'Hisenda i Seguretat Social». «Era perfectament coneixedor i partícip», insisteix la Guàrdia Civil, que entre els objectius de l'Administració catalana estava «preparar administracions tributàries per poder recaptar en el futur tots els impostos que es paguen a Catalunya». 

 

Al mateix temps, es creu que «tenien previst incorporar una partida per al referèndum a l'apartat de fons no departamentals i que, una vegada decidit el format d'aquest, s'anirien transferint fons als diferents departaments segons les seves accions». És aquí on la policia assegura que Jové realitzava «totes les gestions necessàries» per aconseguir 3,4 milions per atendre les «necessitats de contractació de les insercions de campanyes de publicitat institucional de la Generalitat». 

 

Junqueras i Puigdemont, en una imatge d'arxiu | Cedida

 

A més, la Guàrdia Civil creu que també estava al corrent dels «operatius i les actuacions» de la policia a Catalunya, gràcies al secretari general d'Interior, César Puig i Casañas, i la «possibilitat d'incomplir lleis en el referèndum». «Jové va gestionar i va ser responsable de certs elements relacionats amb el referèndum», conclou la policia, mencionant entre altres el vot de catalans a l'exterior, el vot electrònic i les comunicacions amb els alcaldes sobre la cessió dels locals.