Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Josep Rull, Jordi Turull i Jordi Sànchez durant la Constitució de les Corts el 21 de maig de 2019

La Generalitat atorga el segon grau als presos independentistes

Els presos ja podran sortir durant el dia si troben una feina

La conselleria de Justícia, en mans d'ERC, ha decidit aquest dijous 9 de gener tirar endavant el segon grau per als presos polítics. Les juntes de tractament de Puig de les Basses, Lledoners i Mas d'Enric ja havien fet aquesta proposta l'11 de desembre. Així, els presos ja podran sortir durant el dia si justifiquen que tenen una feina.

El segon grau permet «l'inici progressiu del retorn a la comunitat»

El Departament de Justícia ha ratificat el segon grau penitenciari per a tots els polítics i líders de la societat civil independentistes condemnats a presó per sedició pel Tribunal Suprem. L'equip del Servei de Classificació de la Secretaria de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima ha ratificat la proposta de l'11 de desembre de les juntes de tractament dels centres penitenciaris de Mas d'Enric, Puig de les Basses i Lledoners.

Totes les resolucions subratllen un procés d'inserció social «favorable» però «el ponderen» tenint en compte la durada de les penes, d'entre 9 i 13 anys de presó. Amb tot, se subratlla que el règim en segon grau «també permet l'inici progressiu del retorn a la comunitat».

Els presos podrien canviar de grau

Ara, les classificacions es poden recórrer davant del jutge de vigilància penitenciària. La decisió que prengués aquest jutge es podria recórrer també, en última instància, davant del tribunal sentenciador, en aquest cas el Tribunal Suprem. A banda, des d'aquesta tarda, quan s'ha comunicat la decisió als presos independentistes,  s'obre un nou període d'un màxim de sis mesos perquè les juntes de tractament revisin cada cas i, si s'escau, proposin un canvi de grau al Servei de Classificació.

També et pot interessar...