IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

La Generalitat va fer servir bitcoins per pagar les despeses del referèndum de l'1-O

Una moneda virtual que permet fer pagaments de forma anònima

Imatge d'arxiu de l'1-O.
Imatge d'arxiu de l'1-O. | CatalunyaDiari

El Govern català va fer servir criptodivises, conegudes com a bitcoin, per pagar a Amazon i a Google com a part de l'organització del referèndum de l'1 d'octubre i per finançar els dominis d'internet emprats per promocionar el vot per la independència.

Segons avança 'El Mundo', la Guàrdia Civil ha descobert que la Generalitat va abonar a Amazon el cost de la infraestructura que van fer servir per comptabilitzar els vots i a Google, el servei del denominat Proyect Privacy Shield, una eina que protegeix de ciberatacs.

Una gestió sense intermediaris ni proveïdors


El Govern va voler des d'un principi aconseguir un software que permetés gestionar sense necessitar de comptar amb proveïdors les eleccions i les consultes ciutadanes. Per aconseguir-ho, un dels responsables del Centre de Telecomunicacions del Govern, Josue Sallent, es va posar en contacte amb l'empresa Secure Electronic Voting (Scytl).

Després de diverses reunions, segons les declaracions d'un empleat pel citat diari, «pel possible desenvolupament d'un software de recompte de vots pel seu ús en eleccions al Parlament de Catalunya i consultes ciutadanes», l'empresa es va negar en saber que aquesta tecnologia es podria fer servir per a una convocatòria «il·legal».

Així doncs, els responsables del Govern es van veure obligats a utilitzar una aplicació de Sctyl que ja havien emprat en altres ocasions com en els comicis de 2012.
 

 

Pagaments sense rastre

Per tant, segons les fonts consultades pel citat diari, els membres del Govern van contactar finalment amb Google i Amazon, als quals van pagar tant amb bitcoins com amb targetes de crèdit. Aquest últim mètode permet rastrejar els moviments, però el primer persegueix l'anonimat del pagament i l'ocultació de l'origen.

Per aquest motiu és molt difícil que els investigadors arribin a saber quina és la quantitat total que es va pagar amb bitcoins.

Bitcoin, la moneda virtual que va fer servir el Govern.
Bitcoin, la moneda virtual que va fer servir el Govern. | Cedida

 


Comentaris

envia el comentari