Girona dedicarà una plaça a l'1 d'octubre

El ple de l'Ajuntament canvia el nom a la plaça de la Constitució
Desenes de votants durant l'1 d'octubre | Catalunyadiari.com

 

Girona s'ha unit al moviment que han impulsat altres ciutats catalanes, com Tortosa i Sant Julià, de comptar amb una plaça a la ciutat en honor a l'1 d'octubre. Serà la plaça de la Constitució la que passi a nomenar-se com la data que es va celebrar el referèndum per la independència. Això ha estat aprovat pel ple de l'Ajuntament de la localitat, en suport a la proposta presentada a la Comissió del Nomenclàtor.

 

La moció, presentada per CiU, ERC-Mes i CUP-Crida per Girona, va rebre el suport dels regidors del PSC, mentre que els dos de C's i l'única del PP van ser els que s'hi van oposar. El motiu d'aquesta, esdevé una resposta a la decisió que l'1 d'octubre van prendre una majoria de gironins, els quals van anar a votat el mandat del Parlament, tot i la declaració d'inconstitucional que li va donar el Tribunal Constitucional.

Reacció a la prohibició de l'Estat

En el text presentat a la moció, es critica la resposta del govern espanyol, que planejava aturar el referèndum de qualsevol manera. «Havien arribat, dies abans, milers d'efectius dels cossos i forces de seguretat de l'Estat. El matí del dia 1 d'octubre, policies nacionals equipats amb material antiavalots i fusells de pilotes de goma (prohibits a Catalunya) van entrar a diferents punts de votació amb l'objectiu de retirar les urnes».

 

De la mateixa manera, es destaca la reacció ciutadana, que no només no va acceptar la rendició, sinó que va «continuar mantenint els col·legis electorals oberts per tal que tothom que volgués, pogués dipositar el seu vot a les urnes, va ser un acte de dignitat, de protesta i de manifestació de la voluntat democràtica que impregna els gironins».

Negació a la proposta de diàleg

A més, també es destaca que, una vegada es va superar la jornada, la decisió del Govern va continuar sent la de dialogant amb els representants de l'Estat, però que la resposta es va convertir en «l'empresonament, l'exili del Govern i l'aplicació de l'article 155 de la Constitució espanyola», el que va esborrar «el Govern legítim, sortit de la voluntat del poble, substituït per un govern no votat pel poble català».

 

Davant de tota aquesta situació, la proposta presentada per la Comissió del Nomenclàtor, per canviar el nom de la plaça de la Constitució per la plaça de l'1 d'octubre a Girona ha estat aprovada, amb la finalitat de donar un acte de reconeixement a tots els ciutadans de la ciutat catalana que no han vist escoltat el seu reclam al govern espanyol.

🔴 Ara pots rebre els avisos del tall de carreteres al teu correu. Fes clic aquí!

Comentaris