Pedro Sánchez i Pablo Iglesias es miren assegut als Congrés dels Diputats

El govern i els agents socials signen un acord per la reactivació de l'economia i l'ocupació

Es tracta d'una declaració conjunta amb alguns compromisos, propostes i consideracions

El govern espanyol, sindicats i patronal signaran aquest divendres en un acte solemne al Palau de la Moncloa un acord per a la reactivació econòmica i l'ocupació. Segons ha avançat 'El País', es tracta d'una declaració conjunta de l'executiu de Pedro Sánchez i els agents socials amb «alguns compromisos, propostes i consideracions».

També aquest divendres, el govern espanyol mantindrà una reunió extraordinària del Consell de Ministres per aprovar mesures econòmiques. L'acte de signatura de l'acord amb els agents socials coincidirà amb el debat i votació a la Comissió per a la Reconstrucció al Congrés de les conclusions, que inclou una part sobre mesures econòmiques.

JxCat vol que el Govern reclami els deutes pendents de l'Estat amb la Generalitat i els ajuntaments

Al seu torn, JxCat  ha registrat una bateria de propostes de resolució al Parlament per al ple monogràfic sobre la gestió del Govern del coronavirus —que va començar aquest dimecres i culminarà demà divendres— en què insta l'executiu de Quim Torra a reclamar els deutes que l'Estat  té pendents tant amb la Generalitat  com amb els ajuntaments catalans.

El grup parlamentari també vol que el govern espanyol  garanteixi els recursos necessaris per fer front a les conseqüències socials i econòmiques de la pandèmia de covid-19 mitjançant transferències extraordinàries, situant el sostre de dèficit a l'1% i permetent que els consistoris puguin gastar el seu superàvit i el romanent de tresoreria.

La formació independentista vol que el Parlament insti el Govern  a reforçar el sistema educatiu, a potenciar les universitats i els centres de recerca desenvolupant el pacte nacional per la societat del coneixement, a fomentar la innovació i la cooperació entre administracions i empreses, així com a impulsar mesures per «posar el talent del país al servei del país i de la sortida d'aquesta crisi sanitària que ha esdevingut en una crisi social i econòmica».

Així mateix, demana que el Govern doti de liquiditat els ens municipals transferint-los el 100% dels pagaments del fons de cooperació local abans del setembre i destinant «íntegrament» als ajuntaments la recaptació per denúncies interposades pels Mossos d'Esquadra i les policies locals per l'incompliment de l'estat d'alarma.