Catalunya Diari

Telegram : +34 629 74 76 77

E-Mail: info@catalunyadiari.cat

El Govern avisa Sánchez que no disposarà d’un «temps indefinit» per al diàleg

L’advertència s’ha dut a terme en el marc previ a la reunió de la comissió bilateral
Puigdemont, amb Quim Torra i Elsa Artadi a Alemanya | twitter

 

La data de la primera trobada entre els executius català i espanyol s’apropa. De fet, la reunió està prevista que tingui lloc demà a Barcelona, i el Govern ha volgut deixar clares una sèrie de premisses per tal que l’equip de Sánchez vingui preparat i ben disposat. Així doncs, aquest dimarts ha tingut lloc l'última reunió del consell executiu abans de la gran cita.

 

La de demà serà la primera reunió després de set anys, ja que l’últim intent d’establir un espai de diàleg es remunta a l’any 2011, una altra ocasió en la qual el PSOE estava al capdavant de l’executiu espanyol. El Govern demana que els socialistes facin patent la seva voluntat per dur a terme accions reals.

 

El Govern està disposat a «donar cert marge de temps»

Per aquest motiu, Elsa Artadi ha volgut ser clara: ha deixat ben clar que en cap cas tenen intenció de concedir un «temps indefinit» a aquest diàleg, a no ser que vegin autèntics i reals «progressos». La consellera de la Presidència ha declarat que «es va donar suport a la moció de censura per poder explorar un govern diferent. Si ens trobem que no passem de les paraules i que, a la pràctica, l'aproximació és la mateixa que amb Rajoy, no té massa sentit el que s'ha fet».

 

Així i tot, el Govern està disposat a «donar cert marge de temps», ja que «són passos que han de fer ells». Artadi també demana a Sánchez implicació i propostes vàlides, fent públic que «volem saber què volen dir quan parlen de buscar una solució política. Volem escoltar la proposta del PSOE», però sempre deixant clar que «en cap cas podem renunciar al dret a l'autodeterminació».

 

Els presos polítics, un tema clau i imprescindible

Un altre tema que està sobre la taula i que l’executiu català no vol deixar passar és el dels presos polítics. En aquest aspecte, Artadi ha exposat que, primerament, volen conèixer la posició i el parer de Pedro Sánchez i el seu govern, sobretot amb aquells aspectes que guardin relació amb el paper de la Fiscalia ara que s’acosta el moment de la convocatòria de judici.

 

Quant a la representació que hi haurà a la reunió per part del Parlament, sabem que estarà liderada per Ernest Maragall, conseller d’Exteriors, que anirà acompanyat del vicepresident Pere Aragonès i la mateixa Artadi. Amb tot, la consellera de la Presidència ha volgut deixar patent les contradiccions que existeixen entre l’executiu de Sánchez i el català, però també ha mostrat la seva voluntat sobre la reunió de demà, de la qual espera que actuï com «impuls polític» per tal de concretar un calendari i que a la pròxima trobada, que tindrà lloc a la tardor, «ja s’han de materialitzar acords».

Comentaris