Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Quim Torra

El Govern bloqueja les lleis anticorrupció

El 81,3% dels catalans creu que la corrupció és un problema molt greu o bastant greu

Quim Torra
Quim Torra durant la sessió de control del Parlament | ACN

 

La Generalitat de Catalunya no posa en marxa la llei destinada a protegir els denunciants de la corrupció. Es tracta d'una llei imprescindible per evitar que aquestes persones siguin víctimes de represàlies, una de les bases de la lluita contra la corrupció. Tampoc avança la llei de protecció als denunciants de corrupció en l'àmbit nacional, impulsada pel Congrés fa tres anys.

Una de les raons que hauria portat a deixar de banda durant un temps les iniciatives legislatives destinades a lluitar contra la corrupció que es van establir el juny de l'any passat podria ser el bloqueig parlamentari que s'ha viscut els últims mesos, a causa de la convulsa situació política del país. 

Tot i això, es tracta d'unes lleis establertes per les directives europees.  A més, segons l'OAC (Oficina Antifrau de Catalunya), el 81,3% dels catalans considera que aquestes pràctiques són un problema molt greu o bastant greu –1,3 punts menys que el Baròmetre de 2016— i el 71,9% creu que a Catalunya hi ha molta o bastant corrupció, 2,3% menys que dos anys abans.

Ja s'hauria d'haver tramitat

El 7 de juny, la Mesa del Parlament va acordar tramitar conjuntament la preposició de llei, i fins fa uns dies, la idea era construir una ponència el 4 de juliol, després de la reunió de la comissió d'Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència.  Finalment, però, la ponència es va suspendre, a causa d'una avaria en el subministrament de l'aigua. Maria Valle (C's) ha presentat un escrit de queixa a la presidenta de la comissió, Aurora Madaula (JxCat).

Valle considera «una falta de respecte i una falta de responsabilitat» el bloqueig d'aquesta llei de lluita contra la corrupció, un assumpte, «que és una xacra a Catalunya que hem d'atallar com més aviat millor», diu.

Plataforma per l'Honestedat denuncia la situació

D'altra banda, Pedro Arancón, portaveu de la Plataforma per l'Honestedat, denuncia que «els partits polítics van caient davant el seu compromís amb la llei de protecció per als denunciants de corrupció» que van impulsar fa tres anys en el Congrés dels Diputats. 

El portaveu d'aquesta entitat, que des de fa anys lluita per defensar els drets dels qui s'atreveixen a denunciar la corrupció, considera que «protegir a qui denuncia corrupció en aquest país no interessa per raons òbvies. La classe política espanyola quedarà en evidència i retratada a la UE».

 

També et pot interessar...