La Guàrdia Civil creu que el govern català podia obrir un «conflicte armat»

La Benemèrita assegura en el seu informe policial que Puigdemont i Forn estaven disposats a utilitzar la violència

Carles Puigdemont en una imatge d'arxiu
Carles Puigdemont en una imatge d'arxiu | Cedida

La Guàrdia Civil assegura en l'informe policial entregat a Pablo Llarena que el govern català estava disposada a entrar en un «conflicte armat amb l'Estat» per l'1-O, encara que fos en «última instància», tal com apunta 'NacióDigital'. La Benemèrita argumenta que alguns membres d'aquell executiu havien manifestat públicament en diverses ocasions la perspectiva armada.

Concretament, l'informe fa referència a unes declaracions de l'aleshores president de la Generalitat, Carles Puigdemont, en què l'agost de 2017 assegurava que era «absolutament indispensable» que una futura República catalana tingués exèrcit propi.

D'altra banda, també es destaca unes declaracions de l'exconseller d'Interior, Joaquim Forn, deu dies després de l'1-O en les quals assegurava que si s'acceptava la nova realitat política, «no hi hauria col·lisió entre policies». En aquest cas, deduïen que si no s'acceptava, s'acabaria produint el xoc.

Les manifestacions van alimentar la proclamació de la República

L'informe de la Guàrdia Civil considera que el govern català va ser clau per tirar endavant la proclamació de la República, però que Jordi Cuixart i Jordi Sànchez, a través de les seves associacions, «van animar les masses contra el que entenien que era l'opressió de la justícia espanyola».

En aquest sentit, la benemèrita afirma que arriba un punt en què «ja no és possible distingir entre Govern, Parlament i entitats independentistes». A més, també es destaca que Artur Mas «no es va desvincular del procés malgrat la seva inhabilitació». Malgrat això, Llarena no els va incloure en la interlocutòria de processament en considerar que no hi havia proves.

El 20-S, el clar exemple

La Guàrdia Civil considera que el «cop veritablement important» als «ideòleg executors del procés» es va produir amb els registres del 20 de setembre. Especialment amb el registre a la Conselleria d'Economia, on es va «plasmar novament l'evident organització» de tots ells. «Van ser capaços de mobilitzar prop de 40.000 persones enfervorides i esperonades per Jordi Sànchez i Jordi Cuixart», afegeix.

Allà, segons l'institut armat, es «van destrossar tres vehicles logotipats» i es «van coartar la llibertat dels membres de la comitiva fins a la matinada». Des d'aleshores, insisteixen, es va seguir amb una «flagel·lació a les forces i cossos de seguretat, i el setge als quarters, edificis de l'Estat i hotels» amb l'objectiu «de limitar, acovardir i dificultar, si no impedir, les actuacions policials».


Comentaris

envia el comentari