Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Pedro Sánchez durant una sessió parlamentària sobre l'estat d'alarma el 25 de març de 2020

El govern podria controlar la mobilitat a Espanya fins l'octubre sense el ple del Congrés

La fi del període de sessions al juny i els poders de la Diputació Permanent permetrien aquesta 'carambola'

Pedro Sánchez durant una sessió parlamentària sobre l'estat d'alarma el 25 de març de 2020
Pedro Sánchez, en una imatge d'arxiu. | Catalunya Diari

El govern espanyol podria controlar la mobilitat a Espanya fins al mes d'octubre sense necessitat de passar pel control ni l'aprovació del ple del  Congrés dels Diputats. Aquest seria el resultat de l'aprovació de la cinquena pròrroga de l'estat d'alarma si, tal com tot fa pensar, la proposta que el govern porta dimecres al Congrés és fins el 5 de juliol, tal com ha transcendit en algunes informacions publicades aquest dilluns, 18 de maig.

Pròrrogues a través de la Diputació Permanent

Pel que fins ara se sap sobre la proposta de Sánchez, la nova pròrroga de l'estat d'alarma —la cinquena—, cediria quotes importants de poder als governs autonòmics, de manera que l'executiu central es quedaria només amb el control de la mobilitat a tot el territori estatal. Tot i que queden encara vora 48 hores de negociació, si aquesta proposta prosperés, s'obriria la porta al fet que el govern d'Espanya pugués controlar la mobilitat fins l'octubre sense excessius problemes.

El període de sessions del Congrés acaba, tal com indica la Constitució Espanyola, al juny. D'aquesta manera, durant els mesos de juliol i agost queda activada la Diputació Permanent, una representació reduïda dels diputats de la cambra que s'encarrega del seu dia a dia i de convocar, si s'escau, comissions o plens extraordinaris. El govern, doncs, podria prorrogar el seu control de la mobilitat amb el vistiplau de la Diputació Permanent, la majoria de la qual se situa en 35 diputats. PSOE i Podem en sumen 31, però tindrien diverses possibilitats de pacte amb ERC (3), C's (2), el PNB (1) o el Grup Mixt (2).

Fins a l'1 d'octubre

A través d'aquesta fórmula podrien aprovar les mateixes mesures de la cinquena pròrroga, la que s'ha d'aprovar dimecres al ple, només amb el suport de la Diputació Permanent, de manera que es podrien allargar fins a 30 dies després del 31 d'agost; això és, fins a l'1 d'octubre.