Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
El president de la Generalitat, Quim Torra, reunit per videoconferència amb Pedro Sánchez i les altrescomunitats autònomes. Imatge del 10 de maig del 2020

El Govern demana a Brussel·les que «revisi» el delicte de sedició a Espanya

També proposa que es modifiqui el sistema d'elecció del poder judicial per garantir-ne la «pluralitat»

El president de la Generalitat, Quim Torra, reunit per videoconferència amb Pedro Sánchez i les altrescomunitats autònomes. Imatge del 10 de maig del 2020
El president de la Generalitat, Quim Torra, en una imatge d'arxiu. | ACN

El Govern demana a la Comissió Europea que «revisi» la regulació de presó preventiva i el tipus penal de sedició a Espanya. En el marc de la consulta de l'executiu europeu per elaborar l'informe anual sobre l'estat de dret, el Govern, a través de l'Oficina de Drets Civils i Polítics, recomana a la Comissió «revisar» que no s'utilitza la presó preventiva «amb intencions punitives o per impedir l'exercici de drets polítics reconeguts». Cal recordar que els presos de l'1-O van ser condemnats per sedició i que, durant gairebé dos anys, van ser empresonats de manera preventiva.

Demenen que es modifiqui el sistema d'elecció del poder judicial

D'altra banda, el Govern també proposa que es modifiqui el sistema d'elecció del poder judicial  per garantir-ne la «pluralitat» i que les institucions europees facin una auditoria «exhaustiva» sobre la «imparcialitat» i la «neutralitat política» en el sistema judicial espanyol. A banda del Govern, en la consulta també han participat entitats catalanes com el Consell de l'Audiovisual de Catalunya o l'Oficina d'Antifrau de Catalunya. Aquesta última ha aportat propostes per incrementar la prevenció i el control de la corrupció.

Per la seva banda, el Consell de l'Audiovisual de Catalunya  ha aportat els informes que elabora periòdicament de pluralisme polític, campanyes electorals i recomanacions per processos electorals.

L'horitzó electoral, llunyà tot i la pressió d'ERC

En un altre ordre de coses, aquest divendres el vicepresident del Govern Pere Aragonès  s'ha mostrat convençut que hi haurà acord amb  JxCat sobre la data de les pròximes eleccions catalanes. «No tinc cap dubte que si la voluntat és seguir treballant junts en el futur, compartirem les decisions que tenen més impacte», ha assegurat. De fet, el vicepresident diu que «no li entra al cap» que no hi hagi acord sobre aquesta qüestió.

Segons Aragonès, és obvi que mentre s'estigui gestionant l'emergència, a ningú se li passa pel cap fer eleccions. Però ha subratllat que és partidari de marcar un calendari electoral des de Catalunya tenint en compte que el Tribunal Suprem ha d'emetre una sentència sobre la possible inhabilitació del president de la Generalitat,  Quim Torra. Una decisió del tribunal que, segons el vicepresident, podria posar el Govern en «una situació de dificultat».