Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge de Pedro Sánchez en roda de premsa

El govern espanyol allunya el fantasma del confinament: «Hi ha instruments davant el virus»

L'augment de casos de les últimes setmanes ha obligat a prendre més mesures en molts territoris

Imatge de Pedro Sánchez en roda de premsa
Última hora: El govern espanyol deixa clar què pensa d'un nou confinament total | Catalunya Diari

La vicepresidenta primera del govern espanyol, Carmen Calvo, ha defensat aquest dilluns, 31 d'agost, que les comunitats autònomes «tenen prou instruments» per afrontar l'increment de casos de coronavirus sense que La Moncloa hagi de tornar a recórrer a l'estat d'alarma a tot el país.

«Un país no pot estar en confinament continu», ha assegurat Calvo en una entrevista a 'Las mañanas de RNE', en la qual ha insistit que els executius autonòmics i el govern central han d'extremar la coordinació i fer un «esforç conjunt».

«Estem en un moment que la salut, la protecció de menors i ancians està per sobre de tot», ha sostingut Calvo, que ha criticat que el PP, que «va votar en contra de l'alarma», ara carregui contra el govern de Sánchez per suposada inacció.

«No mereixen més comentaris. Tan sols un», ha assenyalat, després de rebutjar la «política inútil» que a parer seu practiquen els populars, utilitzant «frases de confrontació» que «queden bé però no se substancien en absolut».

En aquest context, la vicepresidenta ha deixat clar que no es pot superar la pandèmia «afeblint els drets dels ciutadans». «El govern no vol retallar drets fonamentals. Podem fer el que vam fer. Amb la Constitució i un control estricte cada 15 dies», ha afegit.

Així, Calvo ha reconegut la seva inquietud per «algunes reformes» que s'han plantejat. «El que fan és afeblir el control i la garantia de drets fonamentals. No s'ho planteja cap país i per descomptat a Espanya no passarà», ha resolt.

Dubtes en la negociació dels Pressupostos Generals de l'Estat

D'altra banda, la vicepresidenta primera del govern ha negat que hi hagi «inquietud» a l'Executiu de coalició per la negociació dels Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) malgrat que existeixin «matisos diferents» entre el PSOE i Unides Podem respecte als partits amb els quals han de tirar-se endavant. Calvo ha insistit que la pandèmia de coronavirus, una «situació excepcional», ha «unit molt» les dues formacions, que es troben encara en la «fase interna» de l'elaboració del projecte dels comptes públics.

La vicepresidenta s'ha expressat així després dels continus avisos per part de la formació morada, que no donarà suport a uns PGE acordats amb Ciutadans o PP en ser «incompatible» amb les polítiques que desplega l'Executiu.

Amb tot, Calvo ha tornat a apel·lar al Partit Popular i a la seva importància a l'hora d'afrontar una «situació excepcional». «(Al PP) no fa falta que el pressioni ningú, fa falta que trobi la seva pròpia posició», ha assegurat, per a després insistir que distanciar-se de «la ultradreta» ha de ser una de les seves prioritats.