Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
El president Pedro Sánchez amb camisa al seu despatx de la Moncloa amb les banderes espanyola i europea

El govern espanyol destina 420 milions d'euros a Catalunya per afrontar el dèficit provocat per la covid-19

El govern estatal destina 420 milions d'euros a Catalunya per afrontar el dèficit provocat per la covid-19

El president Pedro Sánchez amb camisa al seu despatx de la Moncloa amb les banderes espanyola i europea
El govern espanyol proporciona una injecció de capital a les CCAA per fer front a la Covid-19 | Cedida

El govern estatal destinarà 420 milions d'euros a Catalunya a través del Fons de Facilitat Financera (FFF) per afrontar el dèficit provocat per la covid-19. El Ministeri d'Hisenda ho ha anunciat a la Comissió Delegada del Govern per a Assumptes Econòmics (CDGAE), dins del paquet de 1.563,14 milions d'euros que aportarà al Fons de Finançament de les Comunitats Autònomes (CA).

Del total, 1.005,6 milions corresponen a l'FFF, mentre que els altres 557,54 es distribuiran a través del Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA). Segons el Ministeri d'Hisenda, aquest import permet finançar un dèficit equivalent al 0,2% del Producte Interior Brut (PIB), tot i que l'executiu estatal ha afirmat que també cobrirà qualsevol desviació que superi aquest llindar.

Es preveu que Catalunya rebi més d'11 milions

L'assignació es produeix per la necessitat de cobrir el dèficit del 0,2% de les Comunitats Autònomes previst en la senda d'estabilitat anterior a la pandèmia, que alguns territoris han inclòs en els seus pressupostos.

Així doncs, tot i que l'executiu de Pedro Sánchez ha suspès les regles fiscals, «és necessari cobrir el dèficit» que les CA han introduït als seus comptes. Si hi hagués alguna desviació superior a aquest nivell, la voluntat del govern espanyol és cobrir-la a través dels mecanismes 'Extra FLA' o 'Extra Facilitat Financera'. Habitualment aquesta assignació es produeix trimestralment, però en aquesta ocasió el repartiment del tram III del Fons de Finançament correspon al dèficit, que no s'havia distribuït en cap trimestre d'aquest any. És, per tant, un acord addicional als repartiments habituals, puntualitza el Ministeri d'Hisenda.

En total, es preveu que Catalunya hagi rebut a final d'any 11.368,03 milions d'euros a través del Fons de Finançament de les Comunitats autònomes, dels 37.372,11 que preveu distribuir entre tots els territoris.