ÚLTIMA HORA

🚨 Les UCI es desborden a Catalunya tot i la millora d'alguns indicadors sanitàris

URGENT

🚫 El Govern allarga les restriccions contra la pandèmia a Catalunya

El govern espanyol valora declarar l'estat d'alarma, excepció o setge durant la vaga de divendres

Tindria tot preparat per comunicar al Congrés un o major grau de l'article 116, depenent del volum i violència durant les mobilitzacions

Govern espanyol
El govern de Pedro Sánchez tindria preparada una possible aplicació de l'article 116 de la CE | Catalunya Diari

Després d'uns tres primers dies amb incidents violents a Catalunya, amb crema de contenidors o llançaments de tota mena d'objectes a la policia, el govern espanyol podria estar preparant una mesura extrema per evitar que aquest puguin anar a més. L'executiu de Pedro Sánchez, segons explica el periodista Ernesto Ekaizer, ho tindria tot preparat per fer ús de l'article 116 de la Constitució Espanyola (CE) durant la vaga general a Catalunya d'aquest divendres.  

Aquesta decisió implicaria informar o sol·licitar, segons el cas, al Congrés dels Diputats, la declaració de l'estat d'alarma, excepció o setge en funció del volum i la violència durant les mobilitzacions. En aquest cas, amb les Corts Generals dissoltes, seria necessari convocar de manera urgent la Diputació Permanent, fet que, curiosament, sol·licitaven aquest dimecres per escrit membres del grup parlamentari de Vox.  

En què consisteix cadascun dels punts de l'article 116

L'article 116 recull i regula les bases per l'aplicació dels tres règims excepcionals mencionats, especificant el seu àmbit d'actuació territorial, quant a limitació de drets o l'aplicació en el temps. 

L'estat d'alarma, el més baix de tots vindria a donar resposta a situacions com catàstrofes naturals, crisis sanitàries o desproveïment, i en cas d'una vaga, es podria aplicar davant la paralització de serveis públics essencials. Així, només donant explicacions al Congrés i durant 15 dies, el govern podria assumir el control d'indústries o fàbriques, assegurar el funcionament de serveis o limitar circulació o permanència de persones o vehicles en determinats llocs o hores.   

Girona
L'objectiu seria que es tornin a repetir les escenes de grans focs i aldarulls als carrers catalans | Catalunya Diari

L'estat d'excepció recollit a la CE es considera la intervenció a fer davant una alteració greu del lliure exercici dels drets i llibertats dels ciutadans, el normal funcionament de les institucions democràtiques o el dels serveis públics essencials. Així, pas previ per l'aprovació i possible modificació al Congrés, l'executiu pot limitar certs drets fonamentals durant 30 dies a més de la suspensió d'allò que regulen els Estatuts d'Autonomia. 

Aquest segon punt de l'article 116 permet la suspensió temporal de la prohibició de la detenció preventiva o  segrestar publicacions i altres mitjans d'informació sense resolució judicial. A la vegada deixa sense efectes la inviolabilitat del domicili i suspèn el secret de comunicacions, la llibertat de circulació, el dret de vaga, de reunió i de manifestació. 

Amb l'estat de setge, es podria derivar la seguretat a l'Exèrcit espanyol | Cedida

Per últim, l'estat de setge és la via que té el govern per actuar, sempre amb un vot favorable de la majoria absoluta al Congrés, davant insurreccions o acte de força que amenacin la sobirania, la integritat o l'ordre constitucional espanyol. 

En aquest cas, els organismes estatals poden derivar en les autoritats militars l'exercici de certes facultats, com pot ser la seguretat o control de fronteres, en l'àmbit o territori que així ho decideixin. Els comandaments de les Forces Armades determinaran una sèrie de mesures i prevencions necessàries i el Congrés establirà quins delictes queden sota jurisdicció militar. 

També et pot interessar...


Comentaris

envia el comentari