El govern espanyol es planteja allargar els ERTO fins que no hi hagi una vacuna fiable

La ministra Yolanda Díaz ha avançat que es mantindran «fins que sigui necessari»

Els ministres Salvador Illa, María Jesús Montero i Yolanda Díaz en una roda de premsa a la Moncloa
El govern espanyol allargarà els ERTO mentre no hi hagi una vacuna | cedida

Bones notícies per a molts treballadors catalans que s'han vist amb l'aigua al coll a causa de la pandèmia. La ministra de Treball, Yolanda Díaz, ha assegurat aquest dijous que els ERTO s'allargaran «sense dubte», i no s'ha arriscat a posar una data de caducitat. «Fins que sigui necessari», ha insistit la ministra, insinuant que els ERTO existiran mentre no hi hagi una vacuna. 

En una entrevista a IB3 Ràdio, la ministra també ha anunciat que es proposarà que la base de cotització es mantingui en el 70% i no baixi al 50% quan el treballador faci sis mesos que estigui acollit a aquest mecanisme. Cal destacar, que Díaz es reunirà aquest divendres a Palma amb diversos agents socials en el marc de la taula de Diàleg Social que ha d'estudiar la prolongació dels ERTO. A més, també ha indicat que el pagament està garantit gràcies als fons de la Unió Europea.

Pedro Sánchez anuncia un ambiciós pla de recuperació

Aquest dilluns, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, va anunciar un ambiciós pla de reformes i recuperació que pretén impulsar el creixement del PIB un 2%, on els 140.000 milions d'euros de la Unió Europea juguen un paper clau. El dirigent socialista va reclamat «unitat» als espanyols, davant una tardor on qualsevol escenari està sobre la taula. «Espanya pot, el pitjor enemic és no creure-ho», va insistir. 

El pla de recuperació, presentat durant la cimera 'España puede. Recuperación, Transformación, Resiliencia' a la Casa América de Madrid, va ser anunciat davant els principals empresaris de l'IBEX 35, com la presidenta del Banc Santander, Ana Botín, el president del BBVA, Carlos Torres o el president de Telefónica, José María Álvarez-Pallete.

«El govern està avançant en els preparatius del pla de recuperació i també per respondre al repte de les dècades vinents», va indicar Sánchez. L'aposta del president espanyol té com a objectiu «una recuperació ràpida i sostenible» que permeti «accelerar les transformacions que ja necessitava el nostre país».

En aquest sentit, va assenyalar que hi ha quatre grans reptes d'ara endavant amb aquest pla de recuperació: la transformació digital, la transformació ecològica, la cohesió social i la unitat per superar la crisi sanitària i econòmica. El pla de reformes, que està treballant la vicepresidenta Nadia Calviño des de fa mesos, s'està acabant de tancar i s'enviarà a Brussel·les el pròxim mes d'octubre. 

Davant la situació de la pandèmia, va reconèixer que l'única possibilitat és intentar-ho una vegada rere l'altra fins que les investigacions científiques aconsegueixin eliminar el virus d'una vegada. D'altra banda, va recordar el gran pacte d'Europa:  «El nostre país no està sol en aquesta crisi. Europa ha estat a l'altura. Europa no ha deixat sola a Europa: disposem de 140.000 milions d'euros per gestionar la situació durant els pròxims sis anys i d'ells 70.000 milions es distribuiran a través de transferències directes».

Sánchez reclama unitat

Pedro Sánchez, qui va insistir que hi ha al davant els mesos més decisius de la legislatura, va reclamar en tot moment unitat. Assegura que aquest és el repte més gran del segle i va indicar que la primera condició per superar l'emergència sanitària és «avançar la unitat» i «desterrar la lluita partidista». Unes declaracions que a nivell polític s'entenen amb la incògnita de l'aprovació dels propers pressupostos generals de l'estat. 

Per una altra banda, va explicar que en segon lloc es necessiten unes institucions sòlides arreu del país. «Necessitem un nou clima polític, marcat per l'estabilitat i la unitat. El govern de coalició pot garantir l'estabilitat de l'executiu dels 40 mesos que tenim al davant». Una unitat que també va reclamar a tota la ciutadania davant «la incertesa» que s'apropa en l'àmbit epidemiològic amb l'onada de nous casos positius de coronavirus a la tardor i amb la tornada a l'escola.


Comentaris

envia el comentari