TENS TELEGRAM?

👉 No et perdis les últimes hores de Catalunya. Segueix-nos clicant aquí!

EN DIRECTE

🌪 Tots els problemes causats per la gota freda a Catalunya

El govern espanyol amenaça la Mesa del Parlament amb responsabilitats penals si tramita les esmenes de la CUP

La Mesa es reunirà demà dijous a les 9.00 hores
La mesa del Parlament, en una imatge d'arxiu | CatalunyaDiari.cat

 

El govern espanyol ha anunciat aquest dimecres, 28 de febrer, a través de fonts de La Moncloa que els seus serveis jurídics estan estudiant «les responsabilitats penals en que poden incórrer els membres de la Mesa del Parlament de Catalunya si finalment admeten a tràmit les esmenes de la CUP» a la resolució de Junts per Catalunya.

 

Les esmenes, que ja han estat admeses a tràmit però que s’han de sotmetre aquest dijous, 1 de març, a les 9h a una reconsideració, fruit de les peticions de Ciutadans i PSC, demanen restablir la República Catalana aplicant la proclamació d’independència.

 

 

Esmenes contràries a la Constitució

Segons el govern de Mariano Rajoy, aquestes esmenes de la CUP tenen un «caràcter il·legal i contrari a la Constitució i l’Estatut de Catalunya». L’executiu espanyol adverteix a més que «vetllarà en tot moment pel compliment de la llei, com ha fet fins ara», i «seguirà exercint amb la major eficàcia possible l’administració dels afers ordinaris a Catalunya mentre no s’hagi elegit un president d’acord a la llei i el reglament del Parlament».

 

L’avís de La Moncloa arriba poques hores després que la Mesa hagi fet el primer pas per a la tramitació de les esmenes amb els vots a favor dels representants d’ERC i Junts per Catalunya i el vot en contra dels representants de Ciutadans i el PSC.

 

Durant el debat intern, els lletrats han fet constar que calia tenir en compte que a la passada legislatura hi va haver sentències i advertiments del Tribunal Constitucional, que algunes de les esmenes de la CUP podien ser contràries a la Constitució, i que acceptar la seva tramitació podia considerar-se contrari als avisos de l’alt tribunal. 
 

La Fiscalia també estudia accions legals

La Mesa es tornarà a reunir aquest dijous a les 9.00 hores per estudiar les peticions de reconsideració que han presentat els grups de Ciutadans i PSC, que també han advertit que les esmenes són contràries a la Constitució i que acceptar-les implicaria entrar en conflicte amb les resolucions del Tribunal Constitucional.

 

Per contra, Junts per Catalunya i ERC sostenen que les esmenes es poden tramitar —malgrat que després poden ser rebutjades o no acceptades— i que cal prioritzar que al Parlament de Catalunya es pugui parlar de tot.

 

D'altra banda, la Fiscalia també ha anunciat que «està estudiant les possibles implicacions penals» de la decisió de la Mesa del Parlament d’admetre a tràmit les esmenes de la CUP a la resolució de Junts per Catalunya. 

🎁 Participa gratis i guanya un fantàstic lot d'oli PRIORDEI. Fes clic aquí!

Comentaris