El president Pedro Sánchez amb la mà aixecada i el lema 'España Puede' darrere

El govern espanyol aposta per mesures de contenció «sense tancar fronteres» davant la Covid-19

L'executiu de Pedro Sánchez planteja la creació de «corredors» per a l'arribada de turistes a l'hivern

El govern espanyol està negociant la creació de «corredors o passadissos» turístics d'hivern amb alguns països europeus. «Ho estem negociant sobretot per a les zones de turisme d'hivern», ha dit aquest dijous la ministra d'Exteriors, Arancha González Laya, en un acte de 'El País'.

«Es pot protegir sense tancar fronteres»

Tanmateix, no ha detallat amb quins estats està mantenint converses. González Laya ha reconegut que no poden donar "certeses absolutes" sobre l'evolució de la pandèmia, però ha dit que intentaran «limitar» la desconfiança en certes zones.

La ministra d'Exteriors ha reiterat el malestar per les «disparitats de les restriccions» a la UE i espera que «en els pròxims dies» s'aprovin les recomanacions de la Comissió Europea per homogeneïtzar les mesures pels rebrots. «Es pot protegir als ciutadans sense tancar fronteres», ha defensat. Amb tot, González Laya ha demanat a Brussel·les que s'impliqui més en aquesta qüestió. «Si la CE no pren les regnes, cada estat anirà en una direcció diferent», ha avisat.

Espanya «ja acull centenars de MENA», assegura la ministra

González Laya també ha justificat la negativa del govern espanyol a acollir refugiats del camp de Moria per la seva pròpia situació com a país fronterer. «Espanya ja està acollint centenars de menors estrangers no acompanyats», ha afirmat.

Alhora, ha remarcat que ja estan acollint a demandants d'asil que arriben a les Illes Canàries. «Espanya entén molt bé el que està passant Grècia», ha reblat. González Laya ha defensat la creació d'un sistema europeu d'asil «solidari» perquè considera que els països fronterers no poden carregar amb la responsabilitat d'acollir totes les persones que arriben a la Unió Europea.

La Comissió Europea pretén «abolir» el reglament de Dublín on s'estableix el sistema d'asil actual que obliga els estats de primera arribada a gestionar les sol·licituds de protecció internacional. L'executiu europeu presentarà la setmana que ve el nou pacte migratori i d'asil que detallarà el mecanisme alternatiu. A partir d'aquest, els governs europeus negociaran com canviar la gestió comuna dels refugiats.