El govern espanyol aprova allargar els ERTO per força major fins al 30 de juny

Les empreses en risc de fallida sí que podran acomiadar treballadors els sis mesos posteriors a reprendre l'activitat

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, en una roda de premsa al Palau de la Moncloa. | Europa Press

El govern espanyol ha aprovat allargar els Expedients de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTO) per força major fins al 30 de juny després d'arribar a un acord amb els agents socials, que es va formalitzar en l'acte de signatura de dilluns al Palau de la Moncloa.

L'acord per allargar els ERTO manté les prestacions d'atur i les exempcions de cotitzacions al maig i juny i, en el cas de les companyies amb ERTO parcials, podran exonerar entre el 45 i el 85% de les quotes a la Seguretat Social dels treballadors que es reincorporin a la feina. A més, l'acord introdueix una excepció a la condició de manteniment dels llocs de treball els sis mesos posteriors a la represa de l'activitat i les empreses en risc de fallida sí que podran acomiadar.

El Consell de Ministres dona llum verda al decret d'allargament dels ERTO

El Consell de Ministres d'aquest dimarts ha donat llum verda al decret que «dona cos» a aquest acord, segons ha explicat en roda de premsa la portaveu del govern espanyol, María Jesús Montero. No es podran acollir a la mesura les empreses que tinguin la seu en paradisos fiscals i les companyies beneficiades que, a 29 de febrer, tenien més de 50 treballadors no podran repartir dividends. Els treballadors fixos discontinus podran seguir cobrant la prestació fins al 31 de desembre.

Una comissió tripartida, que es constituirà aquest dimecres, analitzarà quins sectors podran allargar els ERTO més enllà del 30 de juny. La ministra de Treball, Yolanda Díaz, ja ha avançat que «els sectors més afectats» podran mantenir les condicions dels ERTO després del 30 de juny. La CEOE va demanar dilluns que es negociïn «noves vies» per donar una cobertura «completa».

Montero ha esperat que el govern espanyol i els agents socials segueixin dialogant i ha argumentat que el decret «uneix els interessos de tots, defensa la viabilitat del model de negoci i la recuperació de l'activitat». La portaveu de l'executiu ha dit que els ERTO són una mesura «eficaç» i ha apuntat que més de 3 milions de persones s'han vist afectades per un ERTO de força major.

Manteniment dels llocs de treball

Les mesures per allargar els ERTO per força major estaran subjectes al fet que es mantinguin els llocs de treball afectats per una suspensió temporal. És a dir, les empreses no podran acomiadar aquests treballadors durant els sis mesos següents a la represa de l'activitat. S'entendrà que el compromís no es compleix si alguna persona afectada per ERTO és acomiadada llevat que sigui per un motiu procedent. En cas d'incompliment, l'empresa haurà de reintegrar tot l'import de les cotitzacions que se li van exonerar. Es farà una excepció quan l'empresa estigui en risc de concurs de creditors.

A més, el text ratificat per l'executiu de Pedro Sánchez i els agents socials contempla la possibilitat que algun tipus d'empresa amb «una alta variabilitat o estacionalitat en l'ocupació» no hagi de mantenir els llocs de treball. Fonts del Ministeri de Treball expliquen que es tracta d'una consideració ja inclosa a anteriors decrets per situacions, entre d'altres, com les de llocs de treball vinculats a espectacles, esdeveniments o obres temporals.

Exempcions de cotitzacions

L'acord estableix que les exoneracions del pagament de les cotitzacions a la Seguretat Social es mantindran al maig i juny tal com eren fins ara. En cas que sigui un ERTO de força major parcial, per a empreses de menys de 50 treballadors, tindran una exempció del 85% al maig per a les quotes dels treballadors que es reincorporin i del 70% al juny. Pel que fa a les empreses amb més de 50 treballadors i ERTO parcial, l'exempció serà del 60% al maig i del 45% al juny.

Aquestes empreses amb ERTO parcial, tindran exempcions inferiors en les cotitzacions dels treballadors que no es reincorporin i continuïn amb l'activitat suspesa. Del 60% al maig i del 45% al juny per a companyies de menys de 50 treballadors i del 45% al maig i del 30% al juny per a empreses de més de 50.


Comentaris

envia el comentari