Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

El nou govern espanyol planeja apujar l'IVA del 'fast food'

Es tracta d'una mesura programàtica d'Unides Podem que assumeix l'acord de coalició

El 'fast food' podria patir un cop del govern espanyol: una important pujada de l'IVA. | Cedida.

El nou govern espanyol es posarà a caminar en qüestió de dies. S'espera que aquest dimarts, 14 de gener, se celebri el primer Consell de Ministres del nou executiu, on podrien prendre's algunes de les primeres decisions que serveixin al govern, el primer en coalició —PSOE i Unides Podem— de la història de l'Estat espanyol, per marcar perfil progressista.

Una pujada d'impostos al 'fast food'?

Una de les mesures que ha transcendit amb força en les darreres hores ha estat un augment d'impostos sobre els productes que es venen als restaurants de menjar ràpid. Es tracta d'una proposta de la qual no s'ha parlat gaire però que podria aplicar-se ja en els primers mesos del nou govern. De fet, sorgeix del programa electoral d'Unides Podem i, tot i que el PSOE no la duia incorporada al seu, l'acord s'ha inclòs en el pacte de govern que han signat totes dues formacions.

Gravar més, fiscalment, aquesta mena d'aliments, és també  una forma de combatre els mals hàbits alimentaris: si s'aplica un tipus impositiu més alt sobre aquell producte, evidentment s'encareix i això fa que els consumidors es puguin veure més frenats a adquirir-los. Actualment, l'IVA del 'fast food' és el reduït, del 10%, i tot fa pensar que el nou govern central podria apujar aquest tipus fins a l'estàndard, el del 21%.

Una decisió en mans del Ministeri de Consum

La mesura, però,  l'haurà de prendre el Ministeri de Consum, de nova creació després de separar-ne les competències del de Sanitat. Aquest mateix dilluns, prendrà possessió com a ministre del ram Alberto Garzón, el líder d'IU.

També et pot interessar...