rtc-config='{"urls": ["https://catalunyadiari.com/rtc_config?h=CANONICAL_URL&key=section_cd"]}'

Catalunya Diari

Telegram : +34 629 74 76 77

E-Mail: info@catalunyadiari.cat

ÚLTIMA HORA

Mor un home atropellat pel seu propi tractor a la Segarra

El govern espanyol assegura que no té intenció de forçar noves eleccions a Catalunya

Iñigo Méndez de Vigo acusa el Parlament «d'incapacitat política» per no ser capaç d'investir un candidat
El portaveu del govern espanyol, Íñigo Méndez de Vigo, en una imatge d'arxiu. | CatalunyaDiari.cat

 

El ministre d'Educació, Cultura i Esports, Iñigo Méndez de Vigo, va ser entrevistat aquest dilluns en l'estrena de 'La nit a 8tv', on va voler deixar clar que la possibilitat que Carles Puigdemont pugui ser president és «absolutament inviable».

 

«El senyor Puigdemont és un fugit de la justícia que ha comès actes, presumptament, delictius. El que ha de fer és tornar i posar-se a disposició dels tribunals espanyols, preparar la seva defensa i seran els jutges els que decidiran si és una persona lliure o si s'ha de sotmetre a les penes que marca el Codi Penal», afegia el portaveu del govern espanyol.

 

Méndez de Vigo també ha parlat de la possible candidatura de Jordi Sànchez i ha assegurat que «és difícil pensar que algú que aspira a ser president pot fer-ho des de la presó». En aquest sentit, ha explicat que l'assistència al ple d'investidura «depèn del jutge, que en aquest moment ha decidit el contrari».

  

  

 

 

El portaveu del govern espanyol, ha insistit que «no hi ha cap resolució ferma de l'ONU més enllà del segell d'entrada a estudi d'una queixa presentada per Sànchez» i ha defensat que l'expresident de l'ANC «té tots els seus drets polítics preservats. S'ha presentat a unes eleccions i ha pogut votar als plens».

 

Un president sense causes processals

Tot i la negativa a què Carles Puigdemont o Jordi Sànchez puguin ser envestits presidents, Méndez de Vigo ha insistit en el fet que el govern espanyol no té «cap intenció de forçar eleccions» i ha acusat el Parlament «d'incapacitat política» per no ser capaç d'investir un candidat que hi pugui exercir.

 

«Anar presentant candidats impossibles garanteix el fracàs de l'operació. Veurem si el Parlament és capaç de triar un candidat que pugui fer les seves funcions en plenitud de condicions», ha dit, abans d'afegir que «volem un interlocutor que no estigui disminuït per una situació processal».

Oberts al diàleg però sense possibilitat de referèndum

Amb aquest interlocutor, el govern espanyol vol «tornar a la casella de sortida» per poder seure a negociar. «Seguim oferint diàleg sense data de caducitat, però sempre dins de la llei i amb un interlocutor que no pretengui trencar la legalitat estatutària i autonòmica», ha explicat Méndez de Vigo.

 

Dintre d'aquest diàleg, però, el govern espanyol no considera l'opció d'un referèndum d'autodeterminació perquè «no existeix a la Constitució espanyola ni a cap d'europea o mundial. Només a Etiòpia». Per això, demana poder parlar «sobre el que és possible, posant la raó al costat dels sentiments».

 

Crítiques a la manifestació de diumenge

En referència a la manifestació que es va celebrar aquest diumenge a Barcelona, Méndez de Vigo ha insistit a dir que «a Espanya no hi ha presos polítics sinó polítics presos. Persones que dedicant-se a la política han vulnerat el dret constitucional i es troben en mans d'un jutge».
 

Comentaris