Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
El president Pedro Sánchez amb mascareta i un micròfon davant, mirant al costat dret

El govern espanyol, contundent: Toc d'alerta pel possible ajornament del 14-F

L'executiu demana cautela per la manca de previsió legal per suspendre les eleccions a Catalunya

El president Pedro Sánchez amb mascareta i un micròfon davant, mirant al costat dret
El govern espanyol ha enviat un toc d'alerta contra la decisió d'ajornar les eleccions del 14 de febrer. | Cedida

Quan pràcticament es dona per fet que les eleccions del 14 de febrer s'ajornaran, el govern espanyol ha enviat un 'alto' d'allò més contundent a l'executiu català. El govern Sánchez ha demanat «molta cautela» i alerta de la manca de previsió legal davant de la suspensió de les eleccions a Catalunya, obrint així la porta a possibles impugnacions que obliguessin a mantenir les urnes en el dia previst, d'aquí a exactament un mes.

Toc d'alerta del govern espanyol contra l'ajornament electoral a Catalunya

El ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, ha avisat que ajornar les eleccions del 14-F és «greu per a la democràcia» i ha demanat «responsabilitat» als partits. «La resposta ha de ser absolutament proporcionada a la situació», ja que és una qüestió «molt delicada» que afecta «la vertebració de la democràcia», ha dit Campo aquest dijous, 14 de gener, al matí, en una entrevista a 'RTVE'. El ministre de Justícia ha remarcat que la suspensió de les eleccions no està contemplada a la llei electoral i ha recordat que hi ha «mecanismes d'impugnació». Preguntat per si amb un ajornament electoral es podrien resoldre els indults abans de la nova data dels comicis, Campo ho ha vist «francament difícil».

«No crec que es puguin ajornar tant», ha dit Campo, a qui s'ha plantejat la possibilitat que els líders independentistes empresonats puguin participar en les eleccions ajornades. Campo ha dit que encara cal que el Tribunal Suprem es pronunciï i ha negat que l'alt tribunal estigui retardant la decisió. «Estem en temps força normals i primerencs», ha afirmat.

El PSC, la força més reàcia a un ajornament

La posició del govern espanyol coincideix de ple amb la postura que han defensat en els darrers dies des del PSC. Els socialistes catalans són l'única formació que aposta clarament per mantenir en el 14 de febrer la data de les eleccions autonòmiques. Veus com la del primer secretari del partit, Miquel Iceta, o la de la número 2 de la formació per Barcelona, Eva Granados, s'han mostrat contràries a un ajornament electoral. «Som una societat responsable que afronta pandemia de cara i que fa el que toca fer, i d’aquí a cinc setmanes a Catalunya toca votar», defensava Granados aquest mateix dimecres en una roda de premsa.

El PSC, doncs, es mostra favorable a celebrar les eleccions d'aquí a un mes. El cert és que les enquestes comencen a somriure als socialistes: algunes d'elles els donen, fins i tot, com a vencedors dels comicis. En aquest context, volen aprofitar l'embranzida generada pel revulsiu de nomenar candidat, per sorpresa, a Salvador Illa i mantenir aquest efecte durant la campanya i la jornada electoral.

Indignació per la negativa de Bèlgica a extradir l'exconseller Lluís Puig

En un altre ordre de coses, però en la mateixa entrevista on ha fet el toc d'alerta, el ministre Campo ha advertit que pel que fa a la denegació de l'extradició de l'exconseller Lluís Puig per la justícia belga, manté certa «preocupació» i ha afirmat que a Espanya «es compleixen escrupolosament els drets fonamentals». «S'està estudiant a qui correspon la possibilitat de presentar aquest recurs», ha dit.