El govern espanyol, decidit a rebaixar les penes de sedició abans de les eleccions a Catalunya

La reforma es podria fer per la via ràpida per tenir-la enllestida abans dels comicis autonòmics

Oriol Junqueras, Jordi Cuixart, Jordi Turull i Raül Romeva durant una sortida de la presó, amb mascareta
Els presos podrien ser alliberats en els propers mesos. | Cedida

Després de mesos de silenci sobre la qüestió, enmig de la crisi sanitària originada per la pandèmia, en els darrers dies ha tornat a prendre força la possibilitat d'una reforma a la baixa de les penes pel delicte de sedició com a via del govern espanyol per donar una sortida al conflicte pel procés independentista. L'executiu de Pedro Sánchez té gairebé enllestida la reforma del Codi Penal que situï la pena màxima de presó per sedició en tres anys, cosa que rebaixaria substancialment les condemnes dels presos del procés, que són d'entre 9 i 13 anys.

Una reforma per la via ràpida

Segons el full de ruta de l'executiu central, la reforma s'ha d'aprovar en els propers mesos, abans que se celebrin les eleccions a Catalunya previstes, aproximadament, pel febrer de 2021. L'estratègia és clara: una reforma d'aquesta mena, que podria deixar els presos en llibertat en qüestió de mesos, tindria múltiples beneficis per al govern. D'entrada, és una reivindicació del PSC, que podria veure's beneficiat electoralment de la mesura; ajudaria a un acostament a ERC en la línia de consolidar la majoria de la investidura; i afebliria JxCat, amb una estratègia basada en la «teoria de l'Estat repressor».

El ministeri de Justícia prepara una reforma exprés, que s'aprovi pel mètode de lectura única al Congrés dels Diputats i que no hagi de passar per la comissió sectorial de la cambra. Els canvis a les condemnes de sedició són urgents després que la Justícia decidís retirar el 100.2 i el tercer grau als presos: mentre en gaudien, les intencions de reforma del Codi Penal s'havien refredat perquè ja no eren tan urgents. Ara, un cop aprovada la modificació, caldria que el Tribunal Suprem revisés les condemnes per adaptar-les al nou Codi Penal i, per tant, la sortida dels presos podria ser molt ràpida.

Beneficis en cas de possible extradició

Amb la nova legislació, fins i tot els consellers exiliats se'n podrien veure beneficiats: en cas que finalment fossin extraditats o fins i tot que retornessin a territori espanyol de manera voluntària, s'exposarien a possibles condemnes d'un màxim de tres anys de presó. En pocs mesos, doncs, el govern espanyol podria tenir aprovada la via d'escapament a un conflicte amb presos i exiliats que ja fa tres anys que s'allarga.


Comentaris

envia el comentari