El govern espanyol deixarà de controlar els comptes de la Generalitat si la situació «es normalitza»

Així ho ha explicat el secretari d'Organització José Luis Ábalos

Pedro Sánchez i Mariano Rajoy al ple del passat 1 de juny
Pedro Sánchez i Mariano Rajoy al ple del passat 1 de juny | CatalunyaDiari.cat

El govern espanyol deixarà de controlar els comptes de la Generalitat si la situació «es normalitza», segons ha exposat el secretari d'Organització José Luis Ábalos. 

Tot i que el passat dissabte es produïa el cessament de l’aplicació de l’article 155 amb el nomenament del nou govern de la Generalitat de Quim Torra , això no comporta una retirada de la supervisió de les partides de govern.

Malgrat tot, Sánchez es mostraria disposat a posar fi a aquesta revisió, en la qual el ministeri d’Hisenda condiciona els pagaments del Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA) al compliment de la Constitució per part del Govern de la Generalitat.

José Luis Ábalos: «Haurem d’estar pendents de la tornada a la legalitat»

Almenys així ho ha explicat aquest dilluns el seu secretari d’Organització, José Luis Ábalos, que ha assenyalat que «si la situació es normalitza i prospera, és normal que tota la resta també es normalitzi».

Tot i això, no ha volgut perdre l’oportunitat d’advertir que l’Executiu «haurà d’estar pendent de la tornada a la legalitat», suggerint que «si això fos així» es revisarien «determinades mesures que es van prendre». Però és una decisió que no s’ha «d'anticipar ni posposar», ha dit en una entrevista realitzada a Antena 3.

Per la seva banda Margarita Robles, portaveu parlamentària del PSOE, ha ressaltat el fet que Sánchez actuarà segons les accions del Govern. «Els jutjarem per les seves obres, no per les seves paraules» ha deixat clar, tot i que tant ella com Ábalos han negat que s’hagin produït pactes amb els nacionalistes bascs i independentistes a canvi del seu suport.

El PSOE no té intenció d’acabar la legislatura

També ha fet declaracions al respecte la vicesecretària general del partit, Adriana Lastra, que ha volgut deixar clar que Sánchez no té intenció d’esperar fins al 2020 per convocar noves eleccions. «No esperarem a acabar la legislatura. Esperarem una mica per posar data, però ja et puc dir que no seran d’aquí a dos anys perquè no esgotarem la legislatura», ha declarat.

Aquestes intencions del PSOE xoquen directament amb els desitjos i objectius del PNB. De fet, el seu portaveu al Congrés, Aitor Esteban, ha mostrat la preferència del seu partit perquè «en la mesura del possible» el PSOE compleixi amb la totalitat de la legislatura i que no hi hagi un avançament de les eleccions.


Comentaris

envia el comentari