Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Pla curt del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i el ministre de Sanitat, Salvador Illa, en la reunió amb presidents autonòmics

El govern espanyol demana al Congrés prolongar l'estat d'alarma durant sis mesos

Així ho ha comunicat la portaveu de l'executiu, María Jesús Montero

Pla curt del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i el ministre de Sanitat, Salvador Illa, en la reunió amb presidents autonòmics
El govern espanyol demanarà al Congrés prolongar l'estat d'alarma durant sis mesos | ACN

La portaveu del govern espanyol, María Jesús Montero, ha confirmat aquest dimarts, 27 d'octubre, que l'executiu demanarà formalment al Congrés dels Diputats prolongar l'estat d'alarma durant els pròxims sis mesos. En una roda de premsa posterior al Consell de Ministres, Montero ha explicat que es tracta de proporcionar «empara constitucional a les mesures de les comunitats autònomes per a superar la segona onada» de Covid-19.

El nou decret suprimeix la vigència actual a tot el país de la restricció de mobilitat

El decret modifica els articles 9 i 10 del document original de diumenge passat i suprimeix la vigència actual per a tot el país de la restricció de mobilitat entre les 23h i les 6h. D'aquesta manera, a partir de l'entrada en vigor de la pròrroga, els governs autonòmics tindran la potestat de decidir quines limitacions de mobilitat estableixen segons els indicadors. Segons la portaveu del govern espanyol, María Jesús Montero, es tracta de donar empara legal als territoris per actuar.

L'executiu de Pedro Sánchez disposa per ara de 48 hores més per acabar de negociar el suport parlamentari a la mesura, que ara per ara només disposa del 'sí' garantit del PNB, Nueva Canarias i els quatre diputats del PDeCat. Des del Partit Popular ja han advertit que només donaran suport a una pròrroga màxima de vuit setmanes, mentre que els socis parlamentaris de l'executiu, com ERC, veuen bé la mesura però reclamen una fórmula perquè el Congrés pugui votar-la mentre estigui en vigor.

Per la seva banda, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) aposta perquè les noves restriccions com el toc de queda imposat a Espanya tinguin un efecte positiu sobre la corba de contagis. Així, també han volgut recordar que totes les imposicions dels governs seran inservibles si la població no és conscient del paper que juga.