Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

El govern espanyol estudia una retallada de les pensions per l'impacte econòmic del coronavirus

L'enfonsament de l'economia i l'ombra de la intervenció poden propiciar la congelació de les jubilacions

El govern espanyol preveu un paquet de retallades per reduir el dèficit fiscal | Bolsamania

Les primeres setmanes de la crisi  del coronavirus i els seus efectes sobre l'economia han estat dures, però els experts avisen: el pitjor està per arribar. Fins ara, la injecció de diners públics ha esmorteït el cop, però en les pròximes setmanes el govern espanyol  haurà de començar a prendre decisions dures i impopulars, i una té a veure amb un tema que fins ara semblava sagrat: les pensions.

És evident que el desemborsament públic deixa les arques a la vora de la fallida i que per equilibrar les balances fiscals l'Estat ha d'aconseguir nous ingressos, així que amb la confirmació de l'enfonsament de l'economia amb les dades de l'INE del primer semestre i amb l'ombra de la intervenció planejant sobre Espanya, el Govern planeja ja una severa retallada  de les pensions.

Nou paquet de retallades a la vista

Aquesta seria una de les mesures d'un paquet  de retallades  que l'executiu vol posar en marxa per reduir el dèficit fiscal  i preparar el terreny per poder rebre l'auxili financer de la Unió Europea. Davant la necessitat de liquiditat, el govern espanyol es planteja un dur ajust del sistema públic de pensions que consistiria en la congelació  i l'enduriment de l'accés a les prestacions de jubilació, fet que suposa recórrer a alguna cosa que fins ara era sagrat i que es contemplava només com a últim recurs davant de situacions de desastre com l'actual.

El pla de govern per congelar les pensions dependrà de les directrius que arribin de Brussel·les a l'espera que aprovin el Pla d'Estabilitat presentat pel Govern el passat divendres 30 d'abril. Però la cosa no pinta molt bé, si ens atenim a la patacada de l'economia espanyola  en el primer trimestre i l'augment disparat del dèficit i del deute.

Davant d'aquesta situació, el sistema de pensions fa aigües per tots costats i reclama, segons fonts del govern espanyol, una reforma urgent. A l'horitzó estan dos reptes principals: frenar el dèficit  de les pensions, amb 9,7 milions de pensionistes i 18,4 de cotitzants, i preparar-se per l'entrada de noves pensions més altes a partir de 2023.

La cosa pot complicar-se si, tal com afirmen totes les previsions, l'atur augmenta fins a prop del 20%. Davant la impossibilitat de trobar noves cotitzacions  per fer front a les jubilacions, la solució més dràstica és retallar  la nòmina  dels jubilats que només es veurà alleujat si es compleixen les previsions de la caiguda dels preus en els pròxims mesos.

Existeixen diversos mecanismes per ajustar el sistema públic de pensions

A partir d'aquí, el govern té diversos mecanismes per ajustar el sistema públic de pensions, com l'Índex de Revaloració de les Pensions  que suposa en definitiva una retallada de les jubilacions. També pot limitar les pensions de viduïtat  a aquelles persones amb determinat nivell de renda, tot i que caldria fixar aquesta quantia i els trams per dotar-la de proporcionalitat.

El govern també podria recórrer als ajustos plantejats en 2011 per Zapatero que preveu augmentar l'edat efectiva de jubilació i que es tingui en compte tota la  vida laboral del treballador a l'hora de calcular la quantia, amb el que podria estalviar-se fins a un 1% del PIB.