Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Reunió entre el president del govern, Pedro Sánchez, i el president de la Generalitat, Quim Torra a Barcelon el 6 de febrer del 2020

El govern espanyol manté la taula de diàleg amb Catalunya tot i les exigències de C's

Tot i els anuncis de C's al respecte, el cert és que l'acord entre les dues parts no fa referència a aquesta taula

Reunió entre el president del govern, Pedro Sánchez, i el president de la Generalitat, Quim Torra a Barcelon el 6 de febrer del 2020
El govern espanyol no ha signat cap acord respecte a un trencament de la taula de diàleg amb C's. | Cedida

A primera hora de la tarda d'aquest dimarts, 19 de maig, saltava la notícia: El govern espanyol  calcava l'estratègia de dues setmanes enrere i pactava amb Ciutadans la cinquena pròrroga de l'estat d'alarma en motiu de la pandèmia del coronavirus. La formació d'Inés Arrimadas es feia ressò del pacte amb l'executiu que integren el PSOE i Unides Podem i deia, explícitament, que «no es produirà cap taula de negociació amb  ERC  ni amb els separatistes per dinamitar la igualtat dels espanyols».

La taula de diàleg, aturada però no descartada

Molts van interpretar, doncs, que l'executiu havia acordat, a canvi del suport de Ciutadans, liquidar la taula de diàleg que, al mes de gener, va permetre la investidura de  Pedro Sánchez a canvi de l'abstenció d'ERC. Però el cert és que l'acord signat aquest dimarts entre el govern i Ciutadans no ho reflecteix. Segons explica aquest dimarts 'Voz Pópuli', les dues comissions negociadores van acordar que C's anunciaria aquesta mesura, però segons el govern espanyol, «només fa referència al període de l'estat d'alarma», en què l'executiu ja havia dit que volia centrar esforços en la gestió de la pandèmia.

El fet que C's fes aquest anunci sobre la taula de diàleg, però, conduïa a equívoc: semblava que el trencament de la mesa, que només es va arribar a reunir un cop a finals de febrer, fos definitiu. Això va fer saltar les alarmes d'alguns sectors de l'independentisme, que van començar a exigir a ERC una retirada del suport al govern de Sánchez davant del canvi d'aliances. Però l'executiu central no s'ha aixecat de la taula.

El govern espanyol haurà de buscar el suport del PNB

Alhora, és cert que ERC li exigia al govern, com a condició al seu suport a la pròrroga, que es recuperés d'immediat la taula de diàleg. Però l'acord amb els republicans és més lluny que mai: C's ja ha dit que si ERC també pacta amb el govern, trencarà el seu particular acord; però els republicans no pactaran amb l'executiu de coalició sense una reunió propera de la mesa, circumstància que no es donarà, justament, per l'acord tancat amb C's.

Amb tot, però, els vots del PSOE, Unides Podem i C's  no sumen: s'haurà de buscar el suport, 'in extremis', d'un PNB que està posant les coses més difícils que mai a Pedro Sánchez.