rtc-config='{"urls": ["https://catalunyadiari.com/rtc_config?h=CANONICAL_URL&key=section_cd"]}'

Catalunya Diari

Telegram : +34 629 74 76 77

E-Mail: info@catalunyadiari.cat

El govern espanyol no tenia pensat incloure més hores de castellà a les escoles catalanes

Un malentès va alterar els seus plans
El ministre d'Educació, Íñigo Méndez de Vigo, en una imatge d'arxiu | La Sexta

 

El govern espanyol no tenia, en un principi, la intenció d'incloure a l'agenda política canvis que afectin la immersió lingüística a Catalunya, per tal de permetre als pares que ho desitgin l'educació en castellà. I és que, segons explica 'RAC 1', tot es deu a un error d'un funcionari, que se'n va anar de la llengua, i que s'ha acabat convertint en una bola de neu imparable. 

 

Va ser la setmana passada quan tots els mitjans van recollir la notícia que el ministeri d'Educació, que té a les seves mans les funcions del Departament d'Educació després de l'aplicació de l'article 155, tenia pensat modificar les normes de preinscripció escolar perquè els pares puguin escollir el castellà com a llengua vehicular per escolaritzar els seus fills.

 

La informació va provocar una tempesta política, amb reaccions de tot tipus. El mateix expresident Carles Puigdemont va acusar l'Estat d'intentar «dividir els alumnes catalans per la seva llengua», amb aquests canvis.  «El català resistirà», va advertir llavors Puigdemont.  

Una bola de neu cada vegada més gran i imparable

El mitjà citat assegura que Educació estudiava la possibilitat d'introduir canvis als formularis de preinscripció per afavorir el castellà, però que en un primer moment es tractava tan sols d'una possibilitat encara sense madurar. En cap cas tenien pensat anunciar-ho públicament, com a mínim no de moment. El problema és que el secretari d'Estat d'Educació, Marcial Marín, es va llançar a la piscina, i va avançar que «molt aviat» farien aquest anunci. 

 

Unes paraules que van coincidir amb el dia en què el president Mariano Rajoy va rebre a la Moncloa el president de Societat Civil Catalana, que va complicar encara més la situació. Després de la reunió, José Rosiñol va explicar als periodistes que Mariano Rajoy li havia confirmat que tenia sobre la taula els canvis en la immersió lingüística, i que molt aviat prendrien una decisió en aquest sentit. A partir d'aquí, qualsevol decisió que es prengués seria dolenta. 

 

Mariano Rajoy i Xavier García Albiol en una imatge d'arxiu | cedida

 

Finalment, l'executiu espanyol ja ha assumit que cal seguir endavant, i incrementar el castellà a les escoles catalanes. De fet, Rajoy fins i tot es va atrevir a comentar que el debat sobre la immersió lingüística és un atemptat «contra el progrés». «Suposa situar-se en el pitjor passat», va lamentar el president espanyol. 

Reaccions polítiques de tot tipus

La possible intervenció del govern espanyol a les escoles catalanes ha tingut reaccions de tot tipus, i ràpidament s'ha colat a les agendes polítiques dels partits. El més interessant és com s'ha convertit en el tema central del debat entre Ciutadans i el Partit Popular, que rivalitzen per veure qui aconsegueix canviar més el model d'escola a Catalunya. 

 

El líder de la formació taronja, Albert Rivera, ha volgut avisar Rajoy que vigilarà de prop per garantir que els seus plans es compleixin, i evitar que acabin sent una simple promesa. «Si el govern espanyol s'atreveix a aplicar la llei amb la casella i que el castellà sigui vehicular amb el català, li donarem suport», va assegurar Rivera. 

 

Des de Ciutadans han celebrat la possible intervenció a les escoles catalanes | EFE

 

En el cas del PSC, Miquel Iceta s'ha mostrat molt crític amb aquesta possibilitat, assegurant que «no es pot aprofitar l'aplicació de l'article 155 per canviar la política lingüística a les escoles catalanes». Les seves paraules, però, contrasten amb les d'altres barons del PSOE, com el president d'Aragó, que va assegurar que el castellà «està sent maltractat injustament» a Catalunya. Finalment, l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha assegurat que es tracta d'una «irresponsabilitat i una provocació» del PP. 

 

Miquel Iceta s'ha mostrat molt crític amb la possibilitat d'intervenir a les escoles catalanes | Cedida

 

🥑 Un completíssim lot de productes ECO BonPreu pot ser teu fent clic aquí. Participa ara!

Clica aquí per rebre les últimes notícies d'actualitat. Gratis al teu mòbil!

Comentaris