IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

El govern espanyol només podrà intervenir el 25% del pressupost de la Generalitat

Aquesta quarta part que podria ser directament intervinguda inclou les despeses per la promoció del català i les relacions internacionals

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, amb el president del govern espanyol, Mariano Rajoy.
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, amb el president del govern espanyol, Mariano Rajoy. | CatalunyaDiari.cat

El Senat ha de votar aquest divendres, 27 d'octubre, l'aplicació definitiva de l'article 155 de la Constitució, que intervindrà l'autonomia de Catalunya. Aquest dimarts, 24 d'octubre, s'ha acabat de constituir la comissió del Senat que s'encarregarà d'abordar les mesures del 155. L'aplicació de l'article, a més de fer canvis en el Govern de la Generalitat, i una probable intervenció de TV3, Catalunya Ràdio i els Mossos d'Esquadra, també tindrà efectes sobre els pressupostos de la Generalitat. La intervenció de les finances del Govern ja va començar el passat 21 de setembre quan el Ministeri d'Hisenda les va bloquejar. Ara bé, segons apunta 'Cinco Días', a efectes pràctics, el govern espanyol només podria intervenir un 25% dels pressupostos catalans, ja que el 75% restant fa referència a partides bàsiques.

El Consell de Ministres celebrat aquest dissabte passat, 21 d'octubre, va traçar les línies d'intervenció en l'aplicació del 155 a Catalunya, i va definir que el govern de Mariano Rajoy podria «exercir les competències necessàries en matèria econòmica, financera, tributària i pressupostària», amb l'objectiu de beneficiar «l'interès general, que es garanteixi la prestació de serveis públics essencials, l'estabilitat pressupostària i la sostenibilitat financera». Per garantir els serveis públics, la Generalitat té pressupostats 31.853,9 milions d'euros. Segons l'anàlisi dut a terme pel Ministeri d'Hisenda, el 29% d'aquest pressupost està destinat a les despeses de Sanitat, el 19% per l'Educació, i el 7% per a la Seguretat i Protecció Social. La Generalitat també estableix un 20% d'aquesta suma a fer front a l'amortització i pagament d'interessos del seu deute. Així, gairebé el 75% dels pressupostos són fixes. «La major part de la despesa està compromesa i és segura, són les nòmines dels metges, professors i funcionaris, i les despeses corrents de Sanitat i Educació», explica una consultora financera. 

Els ciutadans catalans no notarien cap canvi respecte a la situació actual, a no ser que s'apliqués el 155 amb més intensitat i fos el govern espanyol el que aprovés les despeses. Actualment el Ministeri d'Hisenda ja està controlant les despeses de la Generalitat, i s'encarrega d'aprovar-les o no, en funció de la seva justificació. Amb l'aplicació del 155, seria el mateix govern espanyol el que pagaria directament les despeses. L'objectiu del govern de Rajoy és controlar que les finances de Catalunya no es «destinin a activitats o fins vinculats o relacionats amb el procés independentista». Així, doncs, el govern central se centrarà amb les partides menors, com els 12 milions destinats a les relacions internacionals i els processos electorals, als 37,2 milions dedicats a promocionar el català, o bé els 35,5 milions d'euros destinats a les relacions exteriors. 

D'aquesta manera, les ambaixades catalanes ubicades en països com els Estats Units, França, Alemanya, Bèlgica o Regne Unit, entre d'altres, seran una qüestió clau en la intervenció per part del govern de Rajoy. L'exministre d'Exteriors José Manuel García-Margallo, afirmava recentment que en les ambaixades catalanes «s'hi estava fent una clara tasca de difusió i defensa de l'independentisme», i que s'hi realitzaven tasques que s'allunyaven de l'impuls de relacions comercials, i d'atracció d'empreses i turisme. 


Comentaris

envia el comentari