MINUT A MINUT

👉 Totes les reaccions a la sentència del procés

ÚLTIMA HORA

🚨 Nova euroordre contra Puigdemont

El govern espanyol permet que alts càrrecs de la Generalitat conservin els seus llocs malgrat el seu suport al president Carles Puigdemont

Correspon a les ordres de Mariano Rajoy, que des del primer moment va demanar una intervenció «sòbria, discreta i amb el menor cost possible»
Rajoy permet als alts càrrecs de la Generalitat que han donat suport a Puigdemont que continuïn en els seus llocs | CatalunyaDiari.com

 

El govern espanyol no impedirà que alguns alts càrrecs de la Generalitat continuïn la seva col·laboració amb el president Carles Puigdemont durant la campanya de les eleccions del 21-D. I és que, tot i que la seva actitud els col·loca «en el límit de la ratlla», l'executiu de Mariano Rajoy ha optat per mantenir una posició flexible, i el mateix divendres se li va comunicar a la cap de campanya del president, Elsa Artadi, que no era necessari que tornés a la Generalitat fins després de les eleccions. 

 

Després de l'aplicació de l'article 155 i la destitució del Govern de Carles Puigdemont, molts funcionaris de l'Administració catalana van ser cessats pel seu suport al president, però alguns continuen treballant, tot i que col·laboren estretament amb Puigdemont. 

Segons informa el diari 'El País', les anades i tornades a Brussel·les, així com les activitats de suport polític a l'expresident formen part de la quotidianitat d'alguns alts càrrecs catalans, i el govern espanyol n'és conscient. En alguns moments es va plantejar la possibilitat de cessar-los, però finalment aquesta possibilitat ha quedat descartada. 

 

«S'ha optat per no prendre decisions que semblessin guiades per una espècie de caça de bruixes», han assegurat fonts governamentals al mitjà citat. En el cas de la cap de campanya de Carles Puigdemont, Elsa Artadi, s'ha considerat que el millor era que s'ocupi plenament de la campanya, i està dispensada d'anar al seu lloc de treball durant les dues setmanes que dura. 

 

Fonts governamentals assenyalen que els matisos «són importants», i que campanya «en fa tothom, de tots els partits», i justifiquen així aquesta actitud flexible amb els col·laboradors de Puigdemont que són també membres de l'Administració. I és que tot correspon a la conducta que va marcar Mariano Rajoy des del per moment en què va assumir les funcions de la Generalitat: «Sòbria, discreta i amb el menor cost possible».

 

Molts alts càrrecs de la Generalitat no amaguen el seu suport al president Puigdemont | Cedida

 

Més de 200 persones han deixat de treballar per a l'Administració 

Ara bé, des que es va activar l'article 155, més de 25 alts càrrecs de la Generalitat han deixat de treballar per a l'Administració catalana. Encara que els plans originals del govern espanyol era que aquests continuessin, en poc més d'un mes s'han produït les mencionades baixes, sense que quedi clar si es tracta de dimissions o acomiadaments. 

 

El departament més afectat ha estat el d'Economia, dirigit pel vicepresident Junqueras, seguit pel de presidència, que depenia de Carles Puigdemont. En total, més de 200 persones han deixat de treballar per a l'Administració des que es va intervenir la Generalitat. La xifra és el resultat de la suma dels alts càrrecs, el personal de confiança, els dependents d'organismes extingits i els treballadors de la xarxa d'ambaixades catalanes a l'estranger.

 

En contrapartida, el govern espanyol ha fet públics molt pocs nomenaments, després de la substitució del major Josep Lluís Trapero per Ferran López com a cap dels Mossos. En concret, ha encarregat a Juan Antonio Puigserver l'organització de les eleccions del 21-D, i ha designat, entre altres, a la directora de Modernització de l'Administració de la Justícia, el director general de Centres Concertats i Centres Privats de la Generalitat de Catalunya, o al president del Consell de direcció del Consorci d'Educació de Barcelona. 

Comentaris