Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Pedro Sánchez durant una compareixença, en primer pla i somrient amb el micròfon davant

El govern central sedueix ERC i PDeCAT cap als pressupostos amb la reforma del delicte de sedició

La vicepresidenta Calvo ha confirmat que la reforma no arribarà abans de la votació dels pressupostos

Pedro Sánchez durant una compareixença, en primer pla i somrient amb el micròfon davant
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, en una imatge d'arxiu. | Europa Press

La reforma del delicte de sedició amb caràcter retroactiu, que permetria una rebaixa substancial de les penes de presó als líders socials i polítics empresonats pel procés independentista, podria ser l'esquer del govern central per atraure ERC i el PDeCAT a l'aprovació dels pressupostos generals de l'Estat. En una entrevista a TVE, la vicepresidenta primera del govern espanyol, Carmen Calvo, ha confirmat que l'esborrany de la proposta està molt avançat i que podria arribar abans de finals d'any, si bé «no abans de la votació dels pressupostos».

Calvo ho desvincula, però es tracta d'un element clau

Tot i que la mateixa Calvo ha desvinculat la reforma de les negociacions dels pressupostos —segons ha explicat, en les converses amb ERC no s'han relacionat les dues qüestions—, és evident que la modificació del delicte que vol impulsar el govern espanyol pot ser clau a l'hora d'algutinar suports per als que serien els primers pressupostos de Pedro Sánchez des que va ser escollit president ja fa gairebé dos anys i mig.

La reforma del delicte de sedició, doncs, podria ser una bona 'excusa' que permetés a ERC i el PDeCAT —les dues formacions independentistes que s'han mostrat obertes a donar suport als números— justificar el seu suport a l'executiu espanyol que formen el PSOE i Unides Podem. Malgrat que Laura Borràs (JxCat) es mostrava aquest dimecres a la tarda oberta a negociar «sense línies vermelles prèvies» els pressupostos generals de l'Estat, el cert és que la mateixa Borràs rectificava el posicionament hores després mostrant reticències a l'executiu davant la «repressió» que l'actual govern «manté invariable», segons ha argumentat a Twitter.

Sánchez, a la cerca dels suports de la investidura... més el PDeCAT

El govern de Pedro Sánchez continua, doncs, cercant els suports suficients que li permetin tramitar els seus primers pressupostos. Durant els darrers dies, la vicepresidenta Carmen Calvo està duent a terme una ronda de contactes amb les diverses formacions que integren l'arc parlamentari espanyol. Segons l'executiu, l'objectiu primordial seria tornar a aconseguir la «majoria de la investidura», si bé ara caldria sumar-hi els quatre diputats del PDeCAT, disposats a donar suport a Pedro Sánchez en el seu distanciament definitiu de JxCat.