Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge de Pedro Sánchez en roda de premsa

El govern espanyol prepara un segon pla de xoc de serveis socials

La intenció de l'executiu de Sánchez és que la partida econòmica vagi més enllà de les residències

Imatge de Pedro Sánchez en roda de premsa
El govern central destinarà una partida econòmica als serveis socials per combatre els rebrots | Catalunya Diari

El govern espanyol prepara un segon pla de xoc de serveis socials que vagi més enllà del pla de xoc per a les residències que ja es va presentar a principis d'agost. És la principal novetat de la reunió d'aquest dilluns entre el secretari d'Estat de Drets Socials, Nacho Álvarez, amb les Comunitats Autònomes per fer seguiment de la situació dels serveis socials.

«Hem avançat, més enllà de les residències, en un segon pla per al conjunt dels serveis socials», ha dit Álvarez. El secretari d'Estat assegura que una de les prioritats serà reforçar el sistema d'atenció a la dependència, «que ja estava molt fràgil per les retallades de PP i que s'ha fet més evident amb la crisi de la covid-19». El pla es preveu enllestir aquesta mateixa setmana amb les aportacions que facin les Comunitats Autònomes a l'esborrany que s'ha donat a conèixer aquest dilluns.

El Homrani resol la polèmica de les residències

En referència a la gran polèmica suscitada durant l'inici de la pandèmia per la mort de residents d'avis a Catalunya, el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir El Homrani, va desmentir que els hospitals neguessin l'atenció als usuaris d'aquestes durant la primera onada del coronavirus. Ho va dir en una entrevista a Rac1 en què va negar la creació de «cap mur» entre els hospitals i les residències. El Homrani va sortir al pas davant la denúncia de professionals, famílies i residents, que acusaven els centres hospitalaris de no acceptar gent gran contagiada.

«No es va abandonar la gent gran a les residències, però s'hi va viure la situació més complexa de la pandèmia, aquí i a tot el món», va assenyalar el conseller, qui va recordar que «ho hem vist en informes sobre la incidència del coronavirus a les residències al Canadà, França o Bèlgica». D'altra banda, va reconèixer que «toca fer una reflexió sobre el sistema de dependència sobre com reforcem l'atenció sanitària i sobre com repensem un model que no estava preparat per una situació com aquesta». 

Per una altra banda, també va indicar que cal «repensar» el model de gestió de les residències i que els departaments d'Afers Socials i Salut han elaborat un pla de contingència perquè no es torni a repetir el col·lapse que es va viure ara fa uns mesos. Tot i això, va lamentar la manca de finançament per part del govern espanyol encara que promet més recursos i personal per part del Govern.