El govern espanyol no descarta prorrogar pressupostos i negociar directament els de 2021

L'executiu veu difícil aprovar els números de 2020

Pedro Sánchez i Carmen Calvo al Congrés dels Diputats, diumenge, 5 de gener de 2020.
Pedro Sánchez en una imatge d'arxiu. | Europa Press

Moviment sorpresa de Pedro Sánchez que podria confirmar-se en les properes setmanes: el president del l'executiu espanyol podria optar per una nova pròrroga pressupostària el 2020 i negociar directament l'aprovació dels comptes per a l'exercici 2021. Es tracta d'una possibilitat que hi ha sobre la taula i que cada cop cobra més força.

El govern ja pensa en 2021...

Malgrat que no es renuncia a aprovar els pressupostos de 2020, sí que és cert que el govern espanyol ho veu complicat perquè cal el suport d'ERC i els republicans es troben en ambient preelectoral a Catalunya —els comicis seran, com a molt tard, aquesta tardor.

La idea del govern d'Espanya era aprovar els números abans de l'estiu, però l'empresa es preveu complicada pels equilibris que hauria de fer ERC. Així, es comença a imposar la idea de seguir amb la pròrroga pressupostària —el pressupost en vigor encara és el de 2018, dissenyat pel popular Cristóbal Montoro— i, passat l'estiu, que es comenci a negociar el projecte de pressupostos per a 2021.

... però no renuncia als números de 2020

Des del govern es mostren esperançats amb la possibilitat que ERC permeti tramitar el projecte de pressupostos de 2020, si bé reconeixen que la data en què finalment el president Quim Torra decideixi convocar les eleccions catalanes pot afectar la decisió que finalment prenguin els republicans.

Així les coses, el govern manté el seu full de ruta pel que fa als pressupostos generals de l'Estat per al 2020 que espera poder aprovar en Consell de Ministres i remetre al Congrés dels Diputats cap als mesos de maig o juny. La idea, doncs, passa per aprovar els números abans de marxar de vacances d'estiu. Els 'tempos' són ajustats i, si no s'hi arriba, ja es pensarà directament en l'any 2021.


Comentaris

envia el comentari