Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, amb les banderes de la Unió Europea i d'Espanya darrere

Quan seran les eleccions? La previsió de Sánchez sobre la decisió de la Justícia

L'executiu de Pedro Sánchez dona per fet que el TSJC confirmarà la suspensió definitiva del 30 de maig

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, amb les banderes de la Unió Europea i d'Espanya darrere
Els càlculs del govern espanyol preveuen que les eleccions es traslladin a finals de febrer o al març. | Europa Press

Després de la decisió d'aquest dimarts del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) de suspendre de manera cautelaríssima l'ajornament electoral a Catalunya i mantenir la data de celebració de les eleccions per al 14 de febrer, s'ha obert una etapa d'incertesa sobre què passarà finalment amb els comicis autonòmics. Entre aquest dijous i principis de la setmana vinent hi ha d'haver un segon pronunciament provisional per part del TSJC, que pot refermar o contradir la decisió presa aquest dimarts sobre l'ajornament.

Compten amb un ajornament, però com a molt fins al mes de març

El 'quid' de la qüestió, però, es troba en la decisió definitiva que prengui la Justícia, que podria trigar molts més dies, fins i tot setmanes. Davant d'aquesta incertesa absoluta sobre quan seran, finalment, les eleccions autonòmiques, tothom fa els seus càlculs i previsions. És el cas també del govern espanyol, que segons revela aquest dimecres, 20 de gener, 'Economía Digital', creu que el TSJC ratificarà la suspensió de la data del 30 de maig en breu.

Des de l'executiu estatal es creu, però, que el tribunal català podria apostar per donar suport a la idea d'un ajornament, però fer-ho per un marge molt més estret. Apunten que el TSJC podria traslladar la convocatòria electoral a les darreres setmanes del mes de febrer o al mes de març. Precisament, la previsió del govern espanyol coincideix amb el posicionament del PSC a la reunió de la taula de partits del passat divendres: els socialistes catalans acceptaven ajornar la data del 14 de febrer, però es mostraven en contra d'endarrerir-la tan enllà, fins el 30 de maig.

Aprofitar l''efecte Illa'

Si s'acomplís la previsió que té sobre la taula l'executiu espanyol i el PSOE en particular, els socialistes aconseguirien evitar la seva principal preocupació si els comicis se celebraven el 30 de maig. Amb les eleccions abans de Setmana Santa, el PSC mantindria viva la flama de l''efecte Illa', que de cara a finals de primavera ja podria haver perdut pistonada.

Fins ara, l'anunci que el ministre de Sanitat serà el candidat dels socialistes catalans a la presidència de la Generalitat, ha generat un efecte positiu en els auguris electorals del PSC. Les primeres enquestes posteriors a la notícia donaven un creixement clar a les aspiracions socialistes i instal·laven una dinàmica clara en els resultats electorals a Catalunya: un triple empat del PSC amb ERC i JxCat, i per tant opcions molt clares que Salvador Illa pugui guanyar les eleccions. Un ajornament relatiu, fins abans de Setmana Santa, pot garantir la consolidació d'aquesta tendència: anar més enllà seria un risc per als socialistes. En tot cas, serà el TSJC qui tindrà la darrera paraula.