El ministeri de l'Interior prohibeix els mítings d'ERC a la presó

El Ministeri d'Interior denega a la formació fer actes de campanya als centres penitenciaris per raons de «seguretat»

Oriol Junqueras
Junqueras: «El futur del país només es resoldrà votant» | CatalunyaDiari.cat

El Ministeri d'Interior ha denegat a ERC els actes de campanya que volia fer a les presons de Soto del Real i Alcalá Meco. El govern espanyol prohibeix doncs els seus mítings, per raons de seguretat i per «preservar la bona convivència als centres» penitenciaris. També apunta, segons avança 'El Periódico', que volen evitar «interferir en el procediment judicial» que s'està celebrant al Tribunal Suprem.

Per últim, assenyalen la «necessitat dels poders públics de preservar la neutralitat», davant la possibilitat que altres partits fessin sol·licituds similars i dificultessin encara més les condicions de seguretat, a parer del Ministeri.

Des d'ERC s'havia demanat autorització per poder celebrar aquests actes polítics durant la campanya electoral, que comença aquesta mitjanit, perquè als centres penitenciaris hi ha el cap de llista dels republicans al Congrés, Oriol Junqueras, i també el del Senat, Raül Romeva.

Imatge arxiu Soto Real
Els actes obligarien a incrementar les mesures de seguretat de les dues presons | Cedida

 

«En contra dels principis de seguretat interior elementals»

En l'escrit d'argumentació, el Ministeri de l'Interior indica que la celebració d'aquests actes aniria en contra dels principis de seguretat interior elementals, alteraria la funcionalitat dels centres, on hi ha horaris preestablerts per a les diferents activitats que s'hi desenvolupen i comportaria la necessitat de reforçar el servei del personal funcionari per garantir la seguretat.

A banda, el Ministeri subratlla que en aquest moment hi ha un procediment penal en marxa que es podria veure interferit per aquests actes electorals, tenint en compte que algunes de les persones en presó provisional són candidats que concorren a les eleccions. Així, autoritzar aquests actes podria comprometre «els principis de transparència, objectivitat i igualtat entre candidats electorals».

Des d'ERC consideren que «no existeixen impediments legals»

Segons recull 'Nació digital', l'escrit que va presentar ERC assenyala que la JEC va autoritzar, en el seu moment, a Teresa Rodírguez que encapçalava la candidatura 'Adelante Andalucía', a fer tres mítings dins de les presons durant les passades eleccions andaluses.

A l'escrit també recorden el que menciona l'article 25.2 de la Constitució on s'indica que aquells que estiguin complint condemna gaudeixen, igualment, dels drets fonamentals pel que fa a matèria electoral sempre i quan no tinguin limitat aquest dret per determinades circumstàncies. A més, fan referència a la llei orgànica 1/1979 de 26 de setembre on s'assenyala que els interns poden exercir els seus drets civils, polítics, socials, econòmics i culturals.


Comentaris

envia el comentari