Cop a Madrid: el govern espanyol preveu rebutjar que dilluns passi a la fase 1 de desescalada

La jornada d'ahir va estar marcada per la polèmica després de la dimissió de la directora de Salut Pública

Isabel Díaz Ayuso vol que Madrid passi a la fase 1 de la desescalada. | Catalunya Diari

Malgrat que la Comunitat de Madrid havia demanat passar a la fase 1 de la desescalada a partir d'aquest dilluns, el govern espanyol té previst rebutjar avui aquesta petició. Segons fonts de la Moncloa, citades pel diari 'El País', confirmen que la Comunitat de Madrid no compleix amb els requisits necessaris.

Aquest cop a Madrid arriba després de la tempesta política que es va produir ahir amb la dimissió de la directora de Salut Pública de Madrid, Yolanda Fuentes. Aquesta va desaconsellar al govern d'Isabel Díaz Ayuso demanar el canvi de fase de desescalada a conseqüència dels mals indicadors sanitaris.

Malgrat la posició de la ja exdirectora de Salut Pública autonòmica, va imposar-se la postura de diversos membres de l'executiu, com la del vicepresident madrileny, Ignacio Aguado, que considerava que era necessari passar a la fase 1 per no seguir ofegant l'economia. Finalment el conseller de Sanitat, Enrique Ruiz Escudero, presentava aquest dijous a darrera hora de la nit l'informe tècnic, tot i que sense l'aprovació ni la signatura de Fuentes.

Els arguments de Madrid per passa a la fase 1

En aquest informe, la Conselleria de Sanitat explicava el descens de tots els indicadors sanitaris de l'epidèmia a la regió, especialment el descens mantingut en l'últim mes, des del pic de la crisi, registrat entre els dies 31 de març i 1 d'abril, de les hospitalitzacions en els centres sanitaris madrilenys i dels ingressos en l'UCI.

Concretament, segons l'informe presentat, la xarxa d'hospitals, tant públics com privats, ha registrat un descens d'un 84% en el nombre de persones hospitalitzades en planta i d'un 64% en els ingressats en les unitats de cures intensives. El conseller Ruiz Escudero va assenyalar que  «pretenem afrontar aquest nou horitzó fruit d'aquest descens mantingut en contagis confirmats per proves PCR o diagnòstic clínic i també pel descens de pacients ingressats en llits d'hospitalització i UCI».

Així mateix, el conseller de Sanitat madrileny va subratllar que Madrid té «capacitat assistencial» que es pot multiplicar en cas que la situació «empitjorés». A més, l'administració autonòmica posarà en marxa una xarxa de vigilància i control epidemiològic que «permetrà fer seguiment» dels nous casos que poguessin detectar-se.


Comentaris

envia el comentari