Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Pedro Sánchez al Congrés dels Diputats, a la sessió de control del 18 de juny de 2018.

El govern espanyol retira els efectius desplegats a Catalunya arran la sentència del procés

Tanmateix, es mantindrà un contingent d'antidisturbis, compost per 200 agents

Pla mitjà del cap de la Policia Nacional a Girona, Luis César Suanzes, durant la intervenció a la festa patronal, el 10 d'octubre del 2019
Gran part dels efectius policials desplegats pel ministeri de l'Interior arran la sentència del procés s'han retirat a les seves bases | ACN

El ministeri de l'Interior ha posat punt final a l'operació Ícar, que va suposar el desplegament de centenars d'efectius de la Policia Nacional en resposta a la llavors imminent sentència del procés —publicada el passat 14 d'octubre. La cartera presidida per Fernando Grande-Marlaska va confirmar ahir dimarts, en un correu enviat als 11 caps de les Unitats d'Intervenció Policial (UIP), el final «a tots els efectes» de l'operació, després de 84 dies d'intenses tasques arran els aldarulls, tal com informa 'El Independiente'.

Sis dies abans de la publicació de la sentència condemnatòria als líders polítics del procés independentista Interior va posar en marxa el dispositiu  per enfortir la seguretat  davant les protestes convocades, entre d'altres, per Tsunami Democràtic. L'operatiu, a més, es va estendre per evitar problemes majors el dia de les segones eleccions generals del 2019, que van tenir lloc el passat 10 de novembre. Paulatina i visiblement, la presència dels agents desplegats ha anat disminuint fins al 31 de desembre, en què gairebé tots els efectius han retornat als seus domicilis.

Les retribucions extraordinàries

L'operatiu Ícar ha suposat un sobrecost inesperat per a l'executiu aleshores en funcions, sota el mandat de Pedro Sánchez. Les hores extra dels agents de la Policia Nacional i de la Guàrdia Civil a Catalunya, a més de la retribució econòmica, es compensaran amb dies de descans  en les seves bases.

El ministeri ha diferenciat, paral·lelament, entre les setmanes d'«alta intensitat» i les d'«intensitat moderada», de tal manera que rescabalaran els excessos de jornada del 14 al 18 d'octubre amb  un servei i mig extraordinari per dia  i, les següents, de menys tensió, es compensaran amb un dia de dilluns a divendres i un i mig els caps de setmana i festius. En la mateixa línia, s'ha sumat el cobrament d'una dieta diària de 48,92 euros per allotjament i 28,21 euros per a costos de manutenció en el cas dels policies i oficials.

Tanmateix, es mantindrà un contingent d'antidisturbis, compost per 200 agents que se sumen al grup de la II UIP amb base a la ciutat comtal 'Jaguar'. Les dades del passat 30 de juny estimen en 3.336 agents de la Policia Nacional a Catalunya (2.567 a Barcelona, 316 a Girona, 293 a Tarragona i 160 a Lleida), mentre que la Guàrdia Civil, segons les xifres aportades pel ministeri, compta amb 3.549 efectius (1.960 a Barcelona, 602 a Tarragona, 556 a Girona i 431 a Lleida). 

També et pot interessar...