Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Pedro Sánchez, durant la compareixença després de la reunió amb els presidents de les comunitats. 14 de juny de 2020.

El govern espanyol torna a fracassar en la reunió sobre la pròrroga dels ERTO

L'executiu no ha arribat a un acord amb els agents socials i econòmics

Pedro Sánchez, durant la compareixença després de la reunió amb els presidents de les comunitats. 14 de juny de 2020.
El govern espanyol no ha aconseguit arribar a un acord sobre la pròrroga dels ERTO | ACN

Ha acabat sense acord una nova reunió entre el govern espanyol i els agents socials i econòmics per prorrogar els Expedients de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTO). Es tracta de la figura laboral que s'ha fet servir majoritàriament durant la crisi de la Covid-19  per intentar preservar el màxim nombre de llocs de treball.

Els sindicats donen per fet que la mesura s'allargarà, però defensen que cal delimitar-ne bé les característiques perquè siguin efectius a l'hora de pal·liar el màxim possible els efectes de la crisi. De moment no ha transcendit data de nova reunió

La reunió del dilluns tampoc va aconseguir tancar cap acord

Aquest mateix dilluns se n'havia celebrat una altra on van assistir el govern, CCOO (Comissions Obreres), UGT (Unió General de Treballadors), CEOE (Confederació Espanyola d'Organitzacions Empresarials) i Cepyme (Confederació Espanyola de la Petita i Mitjana Empresa) que també va acabar sense  acord.

En aquella reunió del dilluns es va discutir una proposta de l'Executiu perquè els ERTO es prolonguessin fins al 30 de setembre, enfront de les demandes sindicals i empresarials d'estendre'ls fins al 31 de desembre.

Fonts de la negociació van assenyalar en acabar la reunió del dilluns que el govern, que volia haver aprovat la pròrroga dels ERTO en el Consell de Ministres d'aquest dimarts, va renunciar a portar la seva proposta a aquest Consell a l'espera d'un acord amb els interlocutors socials.

La proposta del govern d'estendre fins al setembre la mesura pretén seguir «encarint» els acomiadaments, ja que les empreses han d'indemnitzar el treballador amb 33 dies per any treballat en comptes de 20 dies si l'acomiadament es produeix «per causes objectives» relacionades amb la Covid-19. Al mateix temps, la mesura també allargaria la suspensió dels contractes temporals.

El govern tirarà endavant si no hi ha acord

Si finalment no s'arriba a cap acord, el govern seguirà endavant amb els seus plans i anirà reduint de forma esglaonada les ajudes a les empreses amb ERTO durant els mesos de juliol, agost i setembre, prioritzant la reincorporació de treballadors amb reducció de jornada per davant dels que estan en suspensió temporal de treball.